Експертизата трябва да отговори на въпроса дали здравословното състояние на Доган му позволява да се яви в съда и да дава показания по делото, съобщи БГНЕС.

Почетният председател на ДПС вече два пъти представя болнични листове пред магистратите. На 16 октомври те поискаха пълна медицинска документация за здравословното му състояние, защото той е основен свидетел по процеса.

Според съда Ахмед Доган не е намерен на адреса си, за да му бъде връчена призовка. Постъпил е болничен лист, документи от болница „Лозенец” и писмо от лекуващия му лекар за здравословното му състояние.

Доган е изпратил и молба да бъде заличен като свидетел по делото, защото здравословното му състояние не позволява и това би му навредило.

Съдебният състав обаче прецени, че документът не установява неспособност на Доган да даде показания, предаде БТА. Защитникът на Енимехмедов изтъкна, че становището на лекаря, написал болничния лист, касае момента, в който Доган е постъпил в болница, но то не уточнява, че след този момент състоянието му е същото. Според прокуратурата делото може да бъде изяснено и без разпит на Ахмед Доган.

В съдебната зала днес се яви лидерът на ДПС Лютви Местан. Той също каза, че здравословното състояние на Доган е такова, че не може днес да бъде в съдебната зала.

Местан заяви очакването си съдът да отсъди справедливо. Той каза, че не са му връчили призовка за днешното заседание, но въпреки това е дошъл да свидетелства.

В залата днес се явиха и други народни представители от ДПС - Рамадан Аталай и Мустафа Карадайъ.

Карадайъ, който че е чул писъци и видял, че младежът опитва да застреля Доган. Чул е изстрелът по микрофона. В залата хората са викали "убиха го".

Мустафа Карадайъ се е хвърлил инстинктивно към нападателя. Октай е изхвърлил пистолета, докато е падал. Когато Мустафа е стигнал до Доган, той се е изправил, бил е стресиран, и е попитал - къде са му очилата.

Местан каза, че не е видял падането на пистолета, но случайно настъпил гилза и я прибрал, а после я предал на съответните лица.

Ахмед Доган е поискал националната конференция да продължи.

На следващото заседание по делото на 25 ноември от 13.30 часа ще бъде разпитан Христо Бисеров, чиято призовка ще бъде изпратена в Народното събрание.

Срещу 25-годишния Октай Енимехмедов има повдигнати две обвинения. Първото е, че е направил опит умишлено да умъртви Ахмед Доган. Второто е за това, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото при атаката в НДК.