Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" оттегля съдебния иск за 500 000 лева срещу бившата служителка на атомната централа Наталия Станчева, ден след като протестиращи излязоха пред сградата на Министерство на енергетиката в нейна защита. 

От пресцентъра на централата съобщиха в официална позиция до медиите, че е взето решение искът да бъде оттеглен поради прекомерно високия размер на претенцията.

До безпрецедентното съдебно дело се е стигнало след подаден от медицинската сестра сигнал до контролните органи за функционираща на територията на централата незаконна поликлиника. Според Наталия Станчева Службата по трудова медицина към АЕЦ "Козлодуй" е била превърната в нерегистриран Диагностично-консултативен център. В него били извършвани фиктивни медицински прегледи на служителите на ядрената централа. 

"Бях уволнена преди година и половина, защото отказах да извършвам медицински прегледи, които не са в моята компетентност. След 3 инстанции съдът ме възстанови на работа. По време на делото изникнаха данни, които водеха към странни нередности и нарушения", каза още Станчева.

Искът е и срещу майката на медицинската сестра - Йордана Кулинска, която е подавала заявления за достъп до обществена информация.

От ръководството на АЕЦ "Козлодуй" обявиха вече, че делото е заведено от старото ръководство през лятото на миналата година.

Ето и пълната им позиция: 

 

Във връзка с тиражирани в публичното пространство коментари относно заведен иск от "АЕЦ Козлодуй" ЕАД за непозволено увреждане с ответници Наталия Станчева и Йордана Кулинска, ръководството на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД държи да предостави следната информация:

Искът е заведен през месец юли 2023 г. за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др., преди встъпване в длъжност на новия изпълнителен директор.

След като се запозна с всички обстоятелства около случая, изпълнителният директор на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД Валентин Николов, след обсъждане с принципала на дружеството БЕХ ЕАД и с министъра на енергетиката Румен Радев, взе решение искът да бъде оттеглен поради прекомерно високия размер на претенцията.

Държим да подчертаем, че всички дейности в АЕЦ "Козлодуй", включително законово изискваното медицинско наблюдение и медицинско осигуряване, се извършват при стриктно спазване на действащата в страната нормативна уредба.