Абсурден случай! Ученик в 7-и клас вече за трети път е под карантина. Най-впечатляващото е, че момчето вече е преболедувало COVID-19, съобщи БНТ.

Синът на Бояна е на 13 години, учи в 7-и клас. За трети път в рамките на месец е под карантина. "Първият път беше заради сестра си, след това заради себе си, защото той се разболя, след това се върна на училище за два дни и след това пак го поставиха по карантина заради болен съученик, което според мен е някакво чиновническо безумие. Защото никой не се интересува как това дете ще изкара 30 дни затворено вкъщи", разказа Бояна Ушева.

На днешния брифинг на Националния оперативен щаб БНТ попита за куриозния случай: "Заболял е, излекувал се е, връща се в училище, минават два дни и отново е под карантина заради съученик, който е положителен?!". Министърът отговори лаконично: "Категорично! Такава е заповедта и така трябва да бъде спазвана!".

Според Бояна, Министерството на здравеопазването трябва да преосмисли заповедта си и деца, които вече са изкарали вируса, да не бъдат поставяни отново под карантина. В противен случай рискът да останат затворени по домовете си цяла година е голям.

Според разпорежданията, детето е подадено като контактно от директора на училището, в което учи, и карантината важи за целия клас, без изключения.

"Трябва институциите да започнат да мислят за тези деца като за личности, а не да ги слагат целия клас в анблок и до го карантинират накуп, защото така им е по-лесно", коментира Бояна.

Синът на Бояна от днес така или иначе трябваше да мине на онлайн обучение. С тази разлика, че сега е затворник вкъщи и РЗИ го проверява на адреса. На момчето му предстои външно оценяване, но заради карантината вече близо месец той не може да ходи и на частни уроци.