В същото време полицаят Дарън Уилсън заяви, че съжалява за смъртта на младежа, но не чувства угризения на съвестта, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според съдебното решение той е действал при неизбежна самоотбрана, стреляйки на 9 август в град Фъргюсън дванайсет пъти срещу Майкъл Браун, който е ударил служителя на реда в лицето и е побягнал.

Полицията заяви днес, че 44 души са арестувани през втората, по-спокойна нощ на демонстрации в града. За сравнение предната нощ бяха арестувани 61 човека при избухналите размирици там.

Вижте снимки от протестите >>

Обстановката във Фъргюсън продължава да е напрегната. Няколко отсечки от централни улици са затворени, а автомобилното движение е ограничено по една от главните улици, на която се намира полицейският участък.
В района обикалят войници, въоръжени с пистолети и автомати. Достъпът до полицейския участък е спрян. Над града кръжат хеликоптери.

В град Сейнт Луис, на който Фъргюсън е предградие, протестиращи блокираха за няколко часа централни улици, автомобилния път и моста над река Мисисипи, свързващи града с щата Илинойс.
 
В Ню Йорк хиляди демонстранти се събраха на площад "Таймс скуеър" и прилежащите към него улици. Те стояха с вдигнати ръце и държаха плакати с надписи "Не стреляй!".

Този лозунг не е избран случайно. По думите на очевидци Браун е стоял с вдигнати ръце, когато полицаят е стрелял по него.

Няколко души са арестувани по информация на Франс прес, която цитира говорител на нюйоркската полиция.
 
По-рано вчера протестиращи блокираха за известно време Бруклинския мост, свързващ Манхатън с Бруклин.

Многобройни демонстрации имаше още в Чикаго, Филаделфия, Атланта, Лос Анджелис, Сан Франциско и други градове.

По данни на медии протестната вълна е обхванала общо 37 от 50 щата.
 
Полицаят: Върших си работата

В интервю телевизия Ей Би Си 28-годишният Дарън Уилсън обясни, че просто си е вършел работата. На въпрос дали би постъпил по друг начин, ако пак изпадне в такава ситуация, полицаят отвърна "Категорично не".

Той допълни, че се е уплашил за живота си и е действал единствено с цел самоотбрана.

Уилсън каза, че ако не е стрелял, е имало вероятност Браун да открие огън:

"Ръката му беше блокирала достъпа ми до пистолета. Опитах да стрелям отново и отново. Казах си‚ трябва да успея или аз ще съм мъртъв, той сигурно ще ми отнеме пистолета...нещо ще стане и аз ще съм мъртъв. Дръпнах спусъка трети път и някрая стрелях", разказа полицаят.

Президентът Барак Обама осъди по-рано насилието във Фъргюсън, охраняван тази нощ от три пъти повече военни от вчера, за да се предотвратят нови размирици.

"Изгаряне на сгради, подпалване на коли, разрушаване на имущество, поставяне на хора в опасност: няма никакво оправдание за това. Такива действия са престъпни", заяви Обама в обръщение от Чикаго, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
"Има конструктивни начини човек да изразява недоволството си", каза президентът. Според него в много общности го има това чувство, че законите невинаги се прилагат по един и същи начин за всички.