Това постанови германски съд по повод жалба на 24-годишната българка Лазаринка Р. Решение на съда може да преобърне плановете на германското правителство да ограничи достъпа до социални помощи, съобщи „ИЮ Обзървър”, предаде "Фокус".

Младата жена дошла в Германия през 2008 г. за да живее с приятеля си - грък с германско жителство, в Щутгард. Тя обаче била изоставена от него, след като забременяла. Жената работела като келнерка на черно, но била изхвърлена от работа малко преди да роди.
Българката е кандидатствала за разрешително за работа, но й е било отказано. Заради това тя била лишена от помощта, която се предвижда за бременни.

За българите и румънците все още са в сила ограничения не само до пазара на труда, но и до националната здравна система. Има ограничения и за получаването на социални помощи.

На първа инстанция съдът не се произнесъл в полза на сънародничката ни, тъй като съдебният състав разгледал презумпцията, че тя е пристигнала за сезонна работа и престоят й ще бъде кратък.
Федералният социален съд в Германия - институцията, пред която се обжалват подобни случаи, обаче е постановил, че ищцата е изпълнила всички изисквания и не може да бъде изключена от социалната система понеже е български гражданин. Съдът е взел предвид, че ищцата е живеела от 1 година в страната, когато е започнало делото, и искала да се премести в общо жилище заедно с приятеля си, който има разрешение за неограничен престой в страната.
Решението на съда е окончателно и може да бъде обжалвано единствено в Конституционния съд, се казва в изявление на Федералния социален съд, публикувано на неговия сайт.
Това решение на съда може да преобърне плановете на немското правителство да ограничи достъпа до социални помощи, коментира "ИЮ Обзървър".

Случаят с българката е прецедент за подобни дела, при които граждани на ЕС са получавали отказ за социални помощи, тъй като нямат легален статут в Германия. Нейният случай обаче може да повлияе върху правилата в целия ЕС.

Според последните данни на имиграционните служби, около 1 милион души са пристигнали в Германия през 2011 г. Около 43% от тях идват от новите страни-членки на ЕС – Полша, Румъния и България.

Решението на германския съд идва в момент, когато във Великобритания са силно разтревожени от възможния българо-румънски имигрантски поток към Острова след отпадането на ограниченията за трудовия пазар в края на текущата година. Предвижда се за имигрантите от България и Румъния, които дойдат във Великобритания без работа, да им бъде заявено, че трябва да имат частна здравна застраховка, за да се попречи британската здравна система да се превърне в „международна здравна система”.
Министърът по въпросите на имиграцията Марк Харпър заяви пред “Дейли Мейл”, че ограничаването на достъпа до безплатното здравеопазване се разглежда като ключ за предотвратяването на нов наплив от имигранти, когато в края на годината ограниченията отпаднат.