От ЦИК представиха демоверсия на бюлетината за изборите за Народно събрание на 11 юли. Този път бюлетината е на 2 страници. Гласуването не е трудно, категорични са от комисията. Цялата процедура отнема около минута.

Вече у нас пристигнаха допълнителните 1673 машини за гласуване за изборите на 11 юли. Машините за чужбина вече заминаха. В чужбина ще има 273 секции с 421 устройства.

В 1115 секции в страната ще се гласува с две устройства. Това обявиха днес от ЦИК на специална пресконференция.

Германия не е дала разрешение за произвеждането на изборите в две нови и допълнителни избирателни секции - в Манхайм и в Щутгарт, но там има други секции.

Ето как да гласуваме с машина:

1. Член на СИК ви дава карта за гласуване. КАРТАТА се поставя в мигащия слот долу С ЧИПА НАГОРЕ И НАПРЕД. Смарт картата леко прищраква, когато прави контакт. Тя влиза наполовина в слота, а не като при картите на банкомата.

Снимка: ЦИК

2. На екрана се появява анимация като слънце, което се завърта няколко пъти, докато зарежда.

Снимка: ЦИК

3. Появява се първа страница на БЮЛЕТИНАТА.

Снимка: ЦИК

4. Ако избирателят не намери своята партия, натиска бутон "СЛЕДВАЩ", за да отиде на втората страница. С бутон "ПРЕДИШЕН" може да се върне на първата страница. В бюлетината има 23 политически партии и коалиции. Само в 24-и МИР има и 1 независим кандидат. В бюлетината има и бутон "Не подкрепям никого".

Снимка: ЦИК

5. Избирателят прави своя избор като докосне с пръст - КВАДРАТЧЕТО за партия, коалиция, независим кандидат или "Не подкрепям никого" и в КРЪГЧЕТО за преференция.

6. След като избирателят направи своя избор натиска бутон "ПРЕГЛЕД", за да го провери. Ако не е съгласен може да натисне бутон "ПРОМЕНИ ИЗБОРА".

7. Ако избирателят потвърждава вота си, натиска бутон "ГЛАСУВАНЕ" в долния ъгъл на екрана.

Снимка: ЦИК

8. От машината излиза КОНТРОЛНА РАЗПИСКА. Системата издава продължителен звук, за да напомни, че трябва да се извади и смарт картата. Избирателят взима разписката, сгъва я и я ПУСКА В КУТИЯТА. Връща картата на комисията.

Снимка: ЦИК


Симулатор за гласуване вижте ТУК