Над 70% от българското общество подкрепя въвеждането на задължителна военна служба, а четири от всеки петима българи са за възстановяване на трудови войски. Тези резултати от проучване на Министерството на отбраната съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на годишната конференция на началниците на военните полиции на страните от НАТО, предаде БНР.

Каракачанов се обяви за максимално широк дебат по темата за доброволната военна служба.

Обединени патриоти и конкретно ВМРО (и лично Каракачанов) отдавна предлагат връщане на задължителната военна служба, но ГЕРБ са против. Известно разбиране има за въвеждане на доброволна военна служба до края на мандата, дори то е заложено в коалиционното споразумение на управляващите.

В събота от Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва предложиха да се проведе референдум и да бъде върната задължителната наборна военна служба, както и да се използват възможностите за доброволна служба.

Красимир Каракачанов отхвърли възможността за удължаване на срока за предоставяне на оферти за нов изтребители. Срокът, поставен от министерството, е 1 октомври.

"Никой не бърза. Има още две седмици, ако удължа срока по искане на един от потенциалните участници, това означава да вкарам другите в неравнопоставено положение и те да имат основание да мислят и дори да го кажат, че някой предварително нещо е нагласил, че се нарушава процедурата", уточни Каракачанов.

Според плановете България трябва да купи на първо време до осем изтребителя. Стойността е около 1,8 милиарда лева с ДДС за няколко години.

В годишната конференция на началниците на военните полиции на страните от НАТО, чийто домакин е Служба "Военна полиция" в София, участват 78 представители на 32 държави. В събитието участват представители на стратегическите командвания на НАТО, командните структури, както и от центровете за усъвършенстване в Полша и Италия.

На снимката: Министърът на отбраната Красимир Каракачанов провери вчера на място оперативна база на 68-ма бригада "Специални сили", която е изнесена в района на Малко Търново