Седем случая на Делта вариант на SARS-CoV-2, известен като Индийски щам, и един случай на Бета вариант, известен като Южноафрикански, са установени от НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране. Всички клинични проби от вариантите Делта и Бета са взети в УМБАЛСМ "Пирогов" в периода от 6 до 14 юни и са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести.

Анализирани са 200 проби. В една от тези проби за първи път у нас се установява южноафриканският вариант бета, а в 7 - индийският делта вариант. Всички 8 проби са взети и изпратени от болница "Пирогов" между 6 и 14 юни.

Заразеният с южноафриканския вариант е мъж между 30 и 40 години, временно пребиваващ в страната. Бил е карантиниран и вече е излекуван.

С Делта варианта са заразени две жени и петима мъже на възраст между 30 и 55 години. Само един от тях е бил хоспитализиран, останалите са били на домашно лечение.

190 от пробите показват алфа вариант (британския) на COVID-19, както и други два изолата, които не се причисляват към вируси с повишено значение, сочат още анализът на НЦЗПБ.

Разпространението на британския вариант по области е както следва: Бургас - 34, Варна - 26, Пловдив - 21  София (столица) - 21, Габрово - 16, София - 16, Кюстендил - 13, Пазарджик - 13, Плевен - 7, Смолян - 5, Търговище - 3, Ямбол - 3, Благоевград - 2, Велико Търново - 2, Добрич - 2, Ловеч - 2, Перник - 1, Русе - 1, Стара Загора - 1, Шумен - 1.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че изследвания показват, че Алфа, Бета и Делта вариантите на SARS-CoV-2 са по-инфекциозни от първоначално възникналия вирус в Ухан, Китай.

По тази причина МЗ призовава българските граждани да подходят отговорно към собственото си здраве и това на своите близки, като изберат ваксината срещу COVID-19. Здравните власти следят разпространението на вариантите на SARS-CoV-2, като при риск за общественото здраве има готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки.