През тази учебна година учениците, които се очаква да се явят на националното външно оценяване в седми клас по български език и литература /БЕЛ/, и по математика, са 61 223. Те ще полагат изпитите в 1696 училища, в 4930 зали, а над 16 000 квестори ще осигуряват нормалните условия в изпитните дни. Националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас е днес, а по математика - на 19 юни, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

По вариант 1 ще пишат днес седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература /БЕЛ/, което започва в 9.00 часа. Той беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката.

За първи път през тази година, откакто през 2008 г. се организират държавните зрелостни изпити в 12-и клас, външното оценяване в седми клас няма да е в един ден с матурите за зрелостниците. 

През тази година изпитите в седми ще са от две части, които ще се оценяват с обща оценка. По първата част от външното оценяване по български език и литература седмокласниците трябва да отговарят на 25 тестови задачи за 60 минути. Втората част от изпита е за написването на преразказ с дидактическа задача и ще продължи 90 минути.

За първи път през тази години изпитните работи на седмокласниците ще се проверяват електронно. Те ще бъдат сканирани, а на всеки от листовете за отговорите ще има индивидуален баркод за всеки ученик. Затова седмокласниците трябва да пишат с черен химикал, както зрелостниците на матурите в 12-и клас.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова пожела на седмокласниците да са спокойни на изпита, да работят по всички изпитни задачи, да са концентрирани и да вярват в себе си.

Резултатите от външното оценяване по БЕЛ и по математика ще бъдат обявени до 27 юни, а до 3 юли седмокласниците ще получат свидетелството си за основно образование. От 3 до 5 юли ще се подават документите на седмокласниците за участието им в класирането в гимназиите. 

Учениците в седми клас ще се явяват на външното оценяване в училищата, в които учат, а квесторите ще са от други училища. Заради изпитите в седми клас 17 и 19 юни са неучебни дни за всички ученици в страната.

Националното външно оценяване през тази година по БЕЛ и по математика започва в 9.00 часа, а учениците трябва да бъдат най-късно в 8.30 часа в училището, в което учат. Квесторите трябва се явят един час по-рано и най-късно до 8.30 часа да са в класните стаи, за да посрещнат учениците, които трябва да са по местата си не по-късно от 8.45 часа. 

 Родителите ще могат да подават електронно документите от личния си компютър - от дома или от офиса си, или в училищата гнезда. За професионалните гимназии ще трябва да се представи и медицинско свидетелство на седмокласника. 

Максималният бал за кандидатстването след седми клас в гимназиите е 500 точки. Държавният план-прием вече е утвърден и седмокласниците в страната ще кандидатстват за общо 2499 паралелки. От тях 1446 са професионалните паралелки, а 1053 са профилираните паралелки или заявените професионални паралелки са 57 процента.