Второкласник от Индия стана най-младият сертифициран програмист в света, пишат местни медии.

Архам Ом Талсания може да е само на 6 години, но вече има успешно преминат изпит по владеене на програмния език Python, при това с 900 точки от 1000 възможни!

Родено в Ахмедабад на 930 км от Делхи, момчето е от семейство на компютърни специалисти. Архам често гледал как баща му работи вкъщи и това разпалило интереса му към програмирането. Още на 2 използвал свободно таблет, на 3 разучил всички основни операционни системи за компютри и мобилни устройства, а на 5 вече познавал добре графичните образователни платформи, с които много по-големи деца откриват света на ИТ.

"Той обича да играе игри на таблета - но най-вече игри, които изискват много мислене. Най-интересно му е какво се случва зад кулисите - как се прави една игра, кое как работи в нея и т.н.", разказва баща му, цитиран от bTV. Той започнал да го учи на езика, с който работи - Python, един от най-популярните и достъпни в света. В този момент станало ясно, че Архам има огромен потенциал. Първоначално за по час-два, а след това и по цял ден детето се занимавало с овладяването на тънкостите в работата на софтуерния разработчик. Появили се и първите малки програми, а и първите игри. Един ден попитал Архам майка си и баща си за техните сертификати и така дошла наглед налудничавата идея второкласник да се пробва наизпит, който е труден даже за подготвени инженери. Резултатът вече е известен - 900 точки, сертификат и място в Книгата за рекорди на Гинес.

Предишният най-млад софтуерен разработчик е британче от пакистански произход, което е било на "цели" 7 години.

Архам се подготвя за успеха си като прави игри и това продължава да е основното му занимание. В момента сам разработва три - в две измерения, триизмерна и текстово базирана. В свободното си време от програмиране и учене, момчето свири на пиано, а има и своя голяма детска мечта: "Искам да създам специален робот, който да помага на хората в нужда!".