52-годишна жена от Варна роди здраво бебе след ин витро процедура с донорска яйцеклетка, извършена в Центъра за асистирана репродукция в морския град, съобщи БНТ. Жената има голямо дете, но е решила на този етап от живота си да даде живот на още едно. 

"Дамата има предходна бременност и раждане, но е взела решение за ново забременяване на 52-годишна възраст. В случая тя е без придружаващи заболявания и беше включена в нашата донорска програма. Забременя след ембриотрансфер с едноплодна бременност, която протече абсолютно без усложнения", обясни акушер-гинекологът д-р Симона Анжел. 

За част от обществото късното раждане е неразбираемо и дори шокиращо събитие. Неписаните норми кога е една жена трябва да стане майка са едни, но реалността, оказва се, е съвсем друга.

"Вече го възприемаме като нещо нормално. Във възрастта 48-52 години са пациентките, които се включват в нашата донорска програма, така че вече не е толкова рядко. Много зависи от случая. Зависи каква е нейната акушерска история преди това. Зависи дали има придружаващи заболявания, но смятам, че възрастта около 50-52 г. би била една разумна горна граница за бременност", коментира гинеколожката. 

Данните сочат, че през 2021 година двойките с репродуктивни проблеми у нас са били над 145 хиляди и непрекъснато се увеличават. "Голяма част от пациентите са с неизяснен инфертилитет. Тоест увеличава се все повече тази група пациенти, при които правят се базови изследвания, няма конкретна диагноза, но повече от година няма забременяване спонтанно", допълни д-р Анжел. 

Благодарение на центровете за асистирана репродуктивност голяма част от бездетните двойки стават родители. За жените, които имат репродуктивни проблеми или са в менопауза, но искат да имат дете, решението е донорска яйцеклетка. Този вид донорство все още не е популярно у нас.

"Донорите са в пъти по-малко от нуждаещите се. Може би 3-4 пъти. Самата процедура протича стандартно с 4-5 гинекологични прегледа. Поставят се подкожно едни инжекции в корема, които се контролират с необходимите изследвания. Няма някаква голяма болка или дискомфорт. Евентуално след пункцията може да има лек дискомфорт, който жената да усеща, но то е като при менструален цикъл, нищо страшно", обясни Валентина Иванова, председател на Фондация "Искам бебе" - Варна.

Само за една година през този център за асистирана репродукция са направени близо 500 процедури.