Жителите на четири села затвориха за два часа участък от третокласния републикански път Ямбол - Нова Загора в знак на протест заради лошото му състояние.

Хора от селата Бояджик, Болярско, Златари и Гълъбинци в Ямболско се заканиха да продължат с протестите, докато на пътя не бъде направен основен ремонт, предава БТА.

Основен ремонт на пътя, преминаващ през населените места, не е правен от 40 години, а само са давани обещания, казаха кметовете на селата.

Снимка: БТА

Според тях участъкът е изключително опасен за преминаване, на места пропаданията са около 30 - 40 см. По него ежедневно с риск пътуват стотици автомобили, автобуси с ученици, работещи в енергийния комплекс "Марица - Изток", бавят се пожарни и линейки при спешни случаи, разказаха още те.

Вижте всички снимки ТУК>>>

"Аз не знам как може държавата по такъв безобразен и нехаен начин да се отнася към живота на хората. Това просто е геноцид спрямо хората. Казваме, че искаме нашите села да бъдат привлекателни за младите хора. Как да бъдат привлекателни? Как да бъдат припознато място за живеене, при положение че републиканската пътна инфраструктура до нашите населени места е в такова отвратително ужасно състояние", каза кметът на община Тунджа Станчо Ставрев.

Снимка: БТА

По думите му е затруднена и работата на двата дома за възрастни хора в село Болярско.

"Много е труден достъпът, имаме 50 човека, настанени при нас - хора със специални нужди, които обаче много трудно могат да бъдат обслужвани от лекари, от линейки. Всяка вечер и всяка сутрин ние караме персонал, почти няма ден без пукната гума, без счупен микробус", каза управителят на Дома за хора с деменция Теодора Ненкова.

От Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че ще бъде направено изкърпване на дупките. Аварийният ремонт ще бъде тази пролет, а за основен ще бъде обявена обществена поръчка следващата година.

Снимка: БТА

Сигнали от общинското ръководство и от селата са подавани многократно. Събрани са и над 500 подписа с искане за ремонт, но до момента без резултат, каза кметът на село Бояджик Елена Маджарова. "Обещавали са вече няколко пъти. Идваха комисии, гледаха пътя и нищо", допълни кметът на селото, в което живеят около 1500 души.

Снимка: БТА

"Да чуят отговорните хора в тази държава, че така повече не може да продължава. Това е една дискриминация срещу всички нас, които живеем тук. Искам да ги попитам колко време биха издържали да пътуват по този път. И докога ще продължаваме да чакаме", попита кметът на село Гълъбинци Росица Тодорова.

"Пътят е в ужасно състояние. С това, с което се опитват да ни замажат очите с тези кърпежи, няма как да се случи, защото това няма да помогне, трябва основен ремонт на пътя", каза кметът на село Болярско Ваня Пенева.

"Изчерпа се нацяло търпението ни. Ще продължим с протестите, докато видим, че ремонт ще се осъществи", каза кметският наместник на село Златари Димитър Иванов.