4-годишно дете от украински произход е изчезнало в гората край Радомир, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Перник.

Сигналът е подаден в 15 часа на тел. 112. От Областната дирекция на МВР в Перник уточниха, че се работи по случая и към момента няма допълнителна информация.

Според bTV украинското семейство е било на разходка до параклис край хижа "Орлите". Родителите влезли, за да запалят свещ, а момченцето останало отвън. Когато излезли след няколко минути от детето вече нямало и следа.

В издирвателната операция участваха служители на Областната дирекция на МВР, както и служители на Планинската спасителна служба. 

Около 17.30 часа заместник-кметът на Радомир Станислава Генадиева съобщи пред БТА, че момченцето е открито.

По-късно министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поздрави служителите на вътрешното министерство и представителите на всички институции, участвали в издирвателните действия, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Близо три часа продължи операцията по издирването на 4-годишното дете, изчезнало в гориста местност близо до хижа "Орлите" над град Радомир. За това беше съобщено около 15 часа на тел. 112. Незабавно бяха сформирани групи за издирване, в които се включиха полицаи, пожарникари, служители на "Гранична полиция" и местни доброволци. Те бяха оборудвани с термокамери, а в огледа на района бяха използвани и два дрона. Момченцето е открито в добро здравословно състояние и транспортирано до болнично заведение, където е придружено от родителите си.

По думите на вътрешния министър Калин Стоянов, който коментира успешно реализираната операция по издирването и спасяването на детето, щастливата развръзка е в резултат на бързата, адекватна и професионална реакция на всички институции. Детето е открито на около три километра от мястото, за което е било съобщено.

Поздравявам всички служители на Министерството на вътрешните работи, органите на местната власт и всички доброволци, участвали в спасителните действия. И въпреки, че условията по издирването бяха тежки, взехме правилните решения и всички институции работиха в синхрон, допълни още министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Според него при подобни случаи най-важни са първите няколко часа и от изключително значение е да бъдат предприети бързи и адекватни действия. 

През октомври 2022 г. 12-годишният Александър от Перник, когото повече от седмица издирваха институции и доброволци, беше намерен край Радомир. Сашко изчезна на 11 ноември при разходка в местната планина Голо бърдо. В мащабната акция по издирването му се включиха служители на МВР, планински спасители и над 9000 доброволци.

Четири месеца по-късно заключението на разследващите стано ясно - Сашко е оцелял в планината, като се е хранил с шипки, ябълки и трева. Успявал е да си намери и вода. Тъй като е с аутизъм, и досега Александър не може да обясни какво точно е преживял.