Шести случай на маймунска шарка е потвърден у нас на базата на лабораторни изследвания, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести

Заболелият е на 39 г. с характерен обрив по тялото, в добро общо състояние. ДНК на вируса на маймунската вариола е установен в клинични материали от пациента - съдържимо на обривни единици и назофарингеален секрет.

Първите два случая на маймунска шарка в България бяха потвърдени на 23 юни. Третият заразен бе установен малко по-късно - в края на юни. На 22 юли бе регистриран и четвърти заразен с маймунската вариола. Петият заразен бе потвърден преди седмица - 35-годишен мъж, който също е хоспитализиран във Варна.

Маймунската шарка е ендемична в някои части на Африка от десетилетия и експертите подозират, че огнищата в Европа и Северна Америка са били предизвикани, след като болестта започна да се разпространява по сексуален път на две рейв партита в Испания и Белгия.

В началото на юли, само седмици преди организацията да обяви международното разпространение на болестта за глобална извънредна ситуация, директорът на СЗО за Европа каза, че страните в региона са отговорни за 90% от всички лабораторно потвърдени случаи на маймунска шарка.