Някога сме били пионерите в прилагането на сърдечните трансплантации на Балканите, а изоставаме от съседните страни и трансплантационната ни програма функционира на все по-ниски обороти. Това каза проф. д-р Генчо Начев по време на официалното откриване на Европейската седмица на донорството в Аула "Максима" на УМБАЛ "Света Екатерина".

Това се случва само дни сред смъртта на 29-годишния Адриан Петков от Перник, който не дочака трансплантация на бял дроб. Близките обвиниха държавата за забавянето, но от Здравното министерство уверих, че състоянието на младия мъж, страдал от рядкото заболяване муковисцидоза, е било изключително тежко и интервенцията не е била възможна.

Здравното заведение е домакин на Европейската седмица на донорството, която се провежда по инициатива на Изпълнителната агенция по трансплантация, съвместно с пациентски организации, партньори и приятели. Кампанията ще протече под наслова "Частица от теб може да бъде за някого целият свят!", като по този начин ще се изрази почит към паметта на донорите и благодарност към техните близки, каза проф. Начев, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че за 32 години в болницата са извършени общо 60 трансплантации и обясни, че вината за ниския брой е във всички нас като общество и хора. Начев даде пример с Хърватия, която преди години е била на последно място в броя на извършените трансплантации, а днес е с водещи позиции.

В момента в листата за чакащи са 34 пациенти. Средно в страната се правят от 3 до 9 трансплантации. За тази година са направени общо 4 трансплантации, съобщи проф. д-р Незабравка Чилингирова, кардиолог по в УМБАЛ "Света Екатерина".

Тя отбеляза, че през 2013 г. в България са започнали трансплантациите на новия век.

"Тогава разбрахме каква е ползата от изкуствените сърца", каза кардиологът и допълни, че досега в страната са направени около 60 сърдечните трансплантации.

Сега в листата за чакащи сърдечна трансплантация са предимно млади хора до 30-годишна възраст, включително и деца.

Тя даде пример с един техен успешно опериран пациент и уточни, че трансплантацията е направена от сърцето и бъбрека на майка му, като в момента момчето вече е студент. По думите й ниският брой на направените операции в България се дължи не толкова на това, че няма хора, които искат да дадат част от себе си за друг, а по-скоро проблемът е в организацията, донорските центрове и интеграцията на пациентите след интервенцията.

"Това изисква много средства, но това помага после на много хора след това да имат нормален живот", обясни още тя.