Близо 40 000 са проверените превозни средства от пътни полицаи в рамките на седмица. 18 419 са установените нарушения. 278 са случаите, в които органите на реда са установили водачи, употребили алкохол или наркотици. Това съобщи на брифинг главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция".

Дните на безопасността на пътя се проведоха в периода от 16 до 22 септември. Те са част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - Roadpol и по този повод бяха реализирани редица инициативи, както от полицията, така и от държавни и неправителствени организации, и частни лица.

Акцентът тази година бе поставен върху разсейването, най-вече от страна на водачите, но и към спазване на правата и задълженията на пешеходците като участници в движението по пътищата.

По отношение на разсейването са констатирани 366 случая, при които водачи са управлявали в нарушение на Закона за движение по пътищата, като са ползвали мобилно устройство по време на управление на техните превозни средства.

Установени са и 1786 случая на неизползване на обезопасителни средства.

61 водачи са наказани за отнемане на предимство на пешеходец.

651 пък са случаите на нарушения, извършени от пешеходци.

Гл. инспектор Близнаков припомни, че във връзка с промените във времето и вече минусовите температури в сутрешните часове, шофьорите трябва да са изключително внимателни и да се движат със съобразена с метеорологичните условия скорост.