24-годишният мъж от село Камен е починал след усложнения от коронавируса в болницата в Горна Оряховица.

Той е приет на 6 ноември в Спешна помощ с няколко оплаквания - безсилие, обща отпадналост, слаба суха кашлица и недостиг на въздух. Веднага му е назначена рентгенография на бял дроб, която отчела тежка двустранна бронхопневмония, тип COVID-19, съобщиха от МБАЛ "Св. Иван Рилски".

Направени са ЕКГ и кръвни изследвания, като дежурният лекар насочва пациента за хоспитализиране. Болният е бил приет в ковид отделението, където е мониториран, направен му е PCR -тест и веднага започва адекватно лечение по протоколподаване на кислород, антикоагулантна терапия, широкоспектърна антибиотична терапия, кортикостероиди и симптоматична терапия.

Преди да постъпи в болницата, пациентът е бил лекуван в домашни условия 10 дни с антибиотика Азакс 500 мг, Ердомед, парацетамол и витамини, назначени от неговия личен лекар. Имал е и затлъстяване. Поради влошаващите се лабораторни и клинични показатели на фона на оптимална терапия, болният е трансфериран в интензивния сектор, където е интубиран в продължение на два дни. Въпреки положените усилия на медицинските екипи, пациентът е починал в 5,20 часа на 9 ноември.