Само за една седмица сатовчанското село Осина в Гоце Делчевско се превърна в огнище на коронавирус. 23 са доказаните до момента проби на заразени с инфекцията.

Арбен Мименов, кмет на община Сатовча коментира пред БНТ, че няма паника, но хората са притеснени въпреки взетите предпазни мерки - маски, дезинфектанти и карантина,, дори шлемове за лекарите.

Местната власт настоява да се вземат повече проби както в село Осина, така и в съседни населени места. Кметът настоява още селото да бъде карантинирано, но засега това били отказано.

Четирима от заразените от село Осина са в болницата в Гоце Делчев.

Ако епидемията се разрасне, има опасения, че ще се затрудни болницата в Гоце Делчев. Там легла имало, можело да се добавят и още 18-20 болнични легла, но няма достатъчно лекари и медицински сестри, както и защитни костюми.

Наскоро там бе сменен директорът и имаше проблеми. Сега ръководител е д-р Милан Първанов.

По думите на д-р Миланов състоянието на настанените при тях пациенти е задоволително, но възрастовият фактор и придружаващите заболявания утежняват протичането на болестта. Приетите болни са на възраст над 63 години.

Отделението по реанимация е преструктурирано и са добавени още легла. Медицинските лица в него са 7, от които двама лекари. Шефът на болницата коментира, че персоналът засега е достатъчен, но няма достатъчно защитни костюми.

Възрастен мъж от Дома за стари хора в Благоевград също е дал положителна проба за коронавиус и е изолиран в отделно помещение в сградата, съобщава Нова телевизия.

В родопското село Осина, което се намира до пътя Сатовча - Доспат, по официални данни живеят около 630 души. Много от тях пандемията от коронавирус завари в чужбина, където работят. Една от хипотезите е, че заразата е донесена отвън. Другата, която местните хора смятат за много по-вероятна, е свързана с онкологично болна жена, която след лечение в столичната болница "Иван Рилски", където беше открита вътреболнична инфекция, дошла при близки в Осина да се грижат за нея.

От болницата обаче обвиниха твърденията, че заразата е от там за неверни. Те дори поискаха пердставителите на местната власта и РЗИ да се извинят на здравното заведение, тъй като доказно жената, която се е лекувала при тях има правени тестове за коронавирус, които са отрицателни и докато е лекувана там не е имала симптоми, изписана е и без такива.

Как се е заразила жената не е ясно - след изписването й състоянието й се влошило рязко. Местната медицинска сестра я приела в здравния пункт и я включила на система. На другия ден е приета в болница, където е починала. Тя е дала положителен резултат за коронавирус. Установено е, че са заразени медицинската сестра, нейното семейство и близките на починалата.

Проблем със здравната грижа се очертава и в Пазарджик. 

Отделението по реанимация и интензивно лечение в пазарджишката многопрофилна болница отново е поставено под 48-часова карантина, съобщи БНР.

Причината за това са установените два нови случая на заразени с коронавирус медици в последните два дни.

От днес положителен резултат за Covid-19 е дала 36-годишна медицинска сестра.

За периода на карантина в отделението няма да се приемат пациенти. От днес в болницата се въвежда засилен дезинфекционен режим.

Към момента заразените медици в здравното заведение са 16, като основната част от тях са от интензивното отделение.

Целият персонал там ще бъде подложен на ново тестване за вируса, като на работа ще се допускат само тези здравни работници, които покажат отрицателни резултати от взетите проби.

Спешните дейности в областта вече се поемат от частните болници.

Към момента доказаните случаи на коронавирус в региона са 60.