21-годишна родилка от Ямбол се нуждае от кръводарители, след като е развила смъртоносния ДИК синдром след секцио. Нейни близки призоваха за помощ в социалните мрежи.

Ивомира Карамфилова ражда в частната болница "Св. Йоан Рилски" в Ямбол, но заради усложнението и критичното й състояние се налага транспортирането ѝ до УМБАЛ "Д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. 

"Вчера в частната болница, наше момиче - след секцио, разви синдром на ДИК, последва още една операция и поставянето и в изкуствено безсъзнание, поради опасност за живота. Вечерта бе транспортирана в Университетската болница в Стара Загора, където още се борят за живота ѝ. Кръвопреливането не спира, НУЖНА Е КРЪВ, кръвна група "В+", обяснява Теодора Трънкова в социалната мрежа. 

Всички, желаещи да помогнат, могат да дарят кръв в УМБАЛ "Стоян Киркович" на името на Ивомира Донева Карамфилова.

ДИК синдром (синдром на дисиминирана интравазална коагулация) е състояние, при което кръвта на пациента не се съсирва, което от своя страна предизвиква образуване на кръвоизливи в цялото тяло.

В световен мащаб, дори и в най-големите клиники, смъртността от това усложнение е 60-80%. По статистика тези случаи се срещат на 20-30 000 раждания.