Десет безвъзмездни и доброволни кръводарители бяха отличени днес в Бургас в Световния ден на кръводарителя. Церемонията е традиционна и се провежда всяка година от Отделението по трансфузионна хематология на Университетската многопрофилна болница за активно лечение Бургас и Българския червен кръст (БЧК) в града. Отличените кръводарители са Антония Делчева, Спас Костадинов, Даниела Костадинова, Ивайло Николов, Симон Кралев, Тодор Иванов, Атанас Михов, Таня Бояджиева, Стоян Петков и Нели Маркова, предаде БТА.

Сред тях има дългогодишни кръводарители, хора с редки кръвни групи, които се отзовават винаги, когато ги потърсят по спешност, има баща - дългогодишен кръводарител, който вече е предал щафетата на своята дъщеря. Много от дарителите са се посветили и на други благотворителни каузи и са превърнали помощта към другите в начин на живот, съобщиха от пресцентъра на болницата.

Благодаря на всички дарители, благодаря и на моите колеги, с които успяхме да изведем Бургас на първо място по брой кръводарители от всички болници в страната. Днес спокойно можем да кажем, че поддържаме постоянен резерв от количества кръв, въпреки нарасналата консумация от болниците. От всички отделения по трансфузионна хематология, базирани в болници, най-много кръводарители има нашето отделение. В страната държим петото място по брой дарители след София, Пловдив, Варна и Плевен, където обаче имат кръвни центрове, които разполагат с повече персонал и възможности за организиране на акции, каза началникът на Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас д-р Людмила Желязкова.

Отдавна сме готови да имаме наш Кръвен център, Бургас и бургазлии заслужават това. Това е кауза на отделението, на болницата, ние сме готови и търсим съдействието на властта това да се случи, подчерта тя.

Радвам се, че сред кръводарителите има приемственост и цели семейства, които възпитават децата си да следват този пример, посочи Виолета Радева, директор на БЧК в Бургас. Тя изказа своето удовлетворение от отличната екипна работа между БЧК и болницата и факта, че в последните години желаещите да даряват кръв бургазлии стават все повече и повече.

Днес бяха отличени и ръководствата на три бургаски училища, които всяка година мотивират и организират абитуриентите си да се включат в акции по кръводаряване. Благодарности получиха също Студентския съвет към университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас, за организиране на изнесени кръводарителски акции и Сдружение "Напред Несебър" - за материална подкрепа към отделението в момент, в който то имаше сериозна нужда от консумативи.

Статистиката показва траен ръст на кръводарителите в последните години от всички възрастови групи. През 2022 г. те са с почти 1000 повече, отколкото през 2021 г. - 8624. От тях 6780 мъже и 1844 жени. 351 са съвсем млади кръводарители - под 20-годишна възраст, даряващи за първи път. 714 са между 20-25 години. 158 са над 60 годишна възраст. Най-много - 1393 са на възраст между 35 и 40 години. Отделението се грижи за пациентите на 10 големи болници в Бургаска област. През изминалата година кръв е доставена за над 8000 критични пациенти. Сред тях - 263 родилки, 41 деца, 2592 пациенти в терапевтичните звена - предимно възрастни хора с анемии и пациенти с хронични заболявания, изискващи кръвопреливане и близо 5500 в хирургични звена и травматологии.