Над 1000 добри българи събраха необходимата сума от 65 000 долара, за да може 19-годишният абитуриент от Природо-математическата гимназия във Велико Търново Самуил Николов да сбъдне мечтата си - да учи космонавтика и аероновтика в един от най-престижните университети в света Embry-Riddle Aeronautical University в САЩ.

Парите бяха събрани за около две седмици, след като стана ясно, че заради изключителните му постижения, университетът отпуска най-високата стипендия на момчето, но тя няма да покрие покрие таксата за обучение от 65 000 долара годишно.

"Искрено благодаря на семейството ми, което твърдо застана зад моята мечта и ме подкрепя през цялото време. Благодаря и на всички дарители, които е невъзможно да спомена поименно, защото надхвърлят 1000! Надявам се да върна жеста на всички вас, като стана първият българин, успешно завършил специалност "Космически операции", и защо не да разширим космическата индустрия и на българска земя", заяви Самуил, цитиран от местния в. "Борба".

Събраните средства ще са достатъчни, за да бъде платена таксата за обучението му през първата година.

Самуил започнал да мечтае за Космоса и звездите още в 4-ти клас, но решението да учи космонавтика дошло няколко години по-късно, когато станал най-малкият стипендиант на НАСА от България. Сега абитуриентът подготвя документите си за американска виза. Той е с крачка по-близо до голямата си мечта родната космическа агенция да възстанови своята дейност.

Самуил Николов е пълен отличник в целия си курс на обучение от първи до дванадесети клас. Многократно е покорявал първите места в съревнования по математика, информационни технологии и английски език. Наред с това е осемкратен републикански шампион по плуване, поставил е 18 национални рекорда в различни възрасти. Млаежът свири и на кавал в ансамбъл "Българче" и е двукратен златен медалист от националния фолклорен конкурс на НУИФ "Филип Кутев". Интересува се и се занимава с Рубик куб и триизмерни пъзели.