Рекорден брой участници ще се борят за първите места в конкурса Web Report 2023. 185 журналисти подадоха материалите си за участие в инициативата на Dir.bg, която за шеста година търси добрите попадения на чистата журналистика.

Предстои един от най-трудните, но и вълнуващи етапи на конкурса - оценяването им от страна на журито от доказани професионалисти от различни издания, онлайн агенции, радиа и телевизии.

"Чистата журналистика е идеал, за който трябва да работим и да вярваме, че е възможен", комeнтира пред радио "Фокус" един от членовете на журито на конкурса и познато лице от екрана на БНТ Евгения Атанасова.

"Организаторите успяха да съберат в журито различни хора с различни интереси и представа за журналистика. Дори и със спорове обаче успяваме да се срещнем някъде в преценките си и да се обединим около най-добрите авторски предложения. Победителите си проличават. И е много интересно, защото е когато сложиш всички материали на масата, виждаш кой е направил пробивът", коментира дългогодишният продуцент и водещ в националната телевизия.

Сред членовете на журито са още журналистите Ива Дойчинова, Кирил Вълчев, Антон Хекимян, Методи Владимиров, Найден Тодоров, Владимир Йончев, Анна Заркова, Ирина Велева, Александър Попов, Николай Петров, сценаристът Ваня Николова, фотожурналистът Евгени Димитров, комуникационният експерт Илияна Захариева и основателят на Dir.bg Владимир Жеглов.

Безспорно, съществената награда от Web Report е оценката на журито от признати професионалисти, подчерта и оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков и изброи петте коза за всеки победител: достоверност, обективност, информационна стойност, журналистическо майсторство, творчески подход. Това са критериите, от които медийните експерти се ръководят при оценяването на журналистическите материали.

Победителите ще бъдат ясни на 30 май, когато ще бъде и церемонията за тяхното награждаване.

"Тази година датата е специална за нас, защото заедно с това честваме и 25 години Dir.bg. Ще го отбележим с конференцията 25 ONLINE, посветена на дигиталната трансформация на медиите. В рамките на събитието ще наградим и тазгодишните победители в конкурса", каза още Иван Брайков.

Освен всички познати досега категории и специални награди, тази година в отговор на засилващия се интерес към зелената ще има и специален приз "Зелено перо" за журналистика, отговорна към природата.

Партньорите на Web Report 2023

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "БулФото".

Проектът се реализира с подкрепата на: Филип Морис България, Dundee Precious Metals, A1, "Главболгарстрой", "Инвестбанк" АД, Black Sea Gold, Chivas RegalDevin, Arteks Engineering