18 от 20 лекари от болницата в Карлово са подали заявление за напускане, съобщиха Областната администрация на Пловдив пред радио "Фокус".

Оставките на медиците са били решени днес на заседание на Лекарския съюз. 

Предизвестията са с едномесечен срок. Причината е несъгласие с разкриването на спешен кабинет там, който от понеделник започва работа. Според лекарите дейността на този кабинет ще се дублира с работата на Спешна помощ.

Лекарите твърдят, че здравното заведение няма изискване по стандарт за такъв кабинет.

В болницата има приемни кабинети, в които по график се приемат болни, а лекарите осигуряват 24-часови дежурства и здравното заведение е обезпечено със специалисти.

По думите на директора на РЗИ д-р Ваня Манчева в болницата е извършена проверка, има изготвен доклад и тя е сезирала областния управител, НЗОК и Изпълнителната агенция "Медицински надзор" в Министерството на здравеопазването.

За разкриването на приемен дежурен кабинет в МБАЛ "Д-р Киро Попов" има решение на Медицинския щаб към Областния кризисен щаб, съобщиха от щаба.

Съществуването на такъв кабинет е регламентирано със Закона за лечебните заведения чл. 19, според който всяка болница трябва да осигури 24 часова непрекъсната медицинска помощ по разрешените специалности в нея. Съответното здравно заведение получава и заплащане по Наредба №3 на Здравното министерство.

"До този момент в общинската болница в Карлово такъв кабинет не е функционирал и решението на Медицинския щаб е да бъде изпълнена нормативната уредба. Решението няма общо със извънредната ситуация и епидемията от коронавирус", обясни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Ваня Манчева след разпространената в медиите информация, че лекарите напускат.

"Решението за кабинета бе взето от Медицинския щаб след множество сигнали от страна на граждани, както и на Спешна помощ. Оплакванията на пациенти са свързани, че при спешна нужда от консултация се налага да търсят в отделенията лекари за преглед, а линейките от Спешна помощ се бавят и не знаят къде да предадат транспортирания болен. С управителя на болницата д-р Христо Пелев и кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов водихме многократни разговори как да бъде решен проблема и самите те предложиха компромисния вариант за работа на кабинета до 19.30 часа с лекар, а след този час да дежури медицинска сестра", обясни областният управител Дани Каназирева.

По думите на Каназирева и д-р Манчева, това което е поискано от болницата е да бъде изпълнен закона и гарантирано здравното обслужване на населението в общината.

"Всичко е въпрос на мениджмънт и управление. Не мога да не реагирам на сигналите и в сегашната ситуация да оставя многопрофилна болница в областта без дежурен приемен кабинет и адекватна спешна помощ, коментира областният управител.