Момиче на 17 години, 40-годишна жена и 44-годишен мъж - всички от София и пътували в една кола, са сред петте жертви на жестоката катастрофа с камион, която стана вчера на 163-ия километър на магистрала "Тракия", съобщиха днес от полицията в Стара Загора.

Четвъртата жертва на кървавия инцидент, предизвикан от турски тир, който премина през мантинелата, е мъж, пътувал към Бургас, е англичанин, чиято самоличност беше установена по-късно.

Сред загиналите е и шофьорът на камиона - на 53 години. Първоначално вчера тялото му не беше открито, дори се смяташе, че може да се е укрил. Трупът му обаче беше намерен тази сутрин под кабината на тира, която след удара се е запалила. Разследващите, чийто оглед продължи до късно през нощта, смятат, че мъжът е изхвърчал от кабината при обръщането на камиона и е загинал още преди тя да се възпламени. Една от основните версии е, че той е заспал от умора на волана или му е е прилошало и затова да е изгубил контрол. Възможно е и да се е разсеял от нещо. Взета е кръвна проба, която ще установи имало ли е наличие на алкохол или наркотици в кръвта му. 

Ранените са шестима. Сред тях в най-тежко състояние се оказа момиченце на 2,5 години, което е с много тежка черепно-мозъчна травма и беше поставено на изкуствена вентилация в старозагорската болница. Днес следобяд то бе транспортирано в столичната спешна болница "Пирогов" с реанимобил, съобщи за БТА директорът на Университетската болница в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев.

Дeтeтo е с пoлитpaвмa, кaтo нaй-тeжкo e зaсегната oблacттa нa чepeпнaтa ocнoвa, зaтpyднeни са и нopмaлнитe фyнкции нa мoзъчнитe cтpyктypи. Toвa e дoвeлo дo paзвитиeтo нa мoзъчeн oтoк и дo нacтъпвaнeтo нa oтклoнeния oт нopмaлнoтo фyнкциoниpaнe нa диxaтeлнa и cъpдeчнa cиcтeми. Момиченцето имa и yвpeждaния в oблacттa нa гpъдния кoш, кoитo ca cтaбилизиpaни, нo пpoдължaвa paбoтaтa нa лeкapcкитe eкипи зa cпacявaнeтo нa живoтa му.

Неговите родители, които са по на 26 години, са само с охлузвания.

Другите пострадали са жена на 30 години с контузия на стъпало и на лопатка, мъж на 48 години с комоцио и момче на 17 години, също с комоцио. Тяхното състояние бе определено като стабилно и те бяха изписани още в неделя вечерта за домашно лечение.

Камионът е влекач с прикачено към него полуремарке, превозвал около 15 тона козметика и сленцезащитни кремове. Тирът, който пътувал на изток към магистрала "Марица", която води към турската граница, напуснал активната лента, пресякъл вляво изпреварващата лента и като минал през разделителния обезопасителен остров със стоманени ограждения, навлязъл в насрещното платно за движение.

Там се обърнал върху автомобилите, които карали към София. При удара са помляни БМВ с пловдивска регистрация, както и три автомобила от столицата - "Дачия" (такси), "Фиат Крома" и "Мини Купър", които нямали никакъв шанс да избегнат удара с натоварения камион, който тежал общо около 30 тона, коментираха експерти пред "24 часа".

При тази тежест и скоростта, за която се предполага, че била около 70-80 км в час, мантинелата нямало как да спре огромния тир. Тя наистина била стара - полагана е през 1996 година, и ръждива, но въпреки това отговаряла на всички стандарти за това предпазно съоръжение.

Заради смачканата до неузнаваемост кабина на камиона разследващите бяха затруднени да открият веднага шайбата на тахографа, която била електронна, за да разчетат по нея точно скоростта, с която се е движел мерцедесът в момента на катастрофата.

И днес движението по магистралата в посока София остана затворено, поставя се нова, двойно подсигурена мантинела.