Има лъч светлина за българите, чакащи трансплантации. Първите двама пациенти вече са във Виена в очакване да влязат в листата на чакащите. Две години чужди клиники отказваха да приемат българи, нуждаещи се от бял дроб. За съжаление, някои от тях починаха в чакане на лечение. Към момента 17 пациенти са в чакащата листа за трансплантации. Това обяви Тодор Мангъров, председател на Асоциация "Пулмонална хипертония".

"Безспорно след 2 години чакане и самият факт, че двама души вече са заминали за болницата във Виена, където ще им бъдат направени прегледи, е безспорен успех. Необходимо е обаче да уточним, че все още има пациенти, които чакат и които не са никак малък брой. Тези пациенти също трябва да идат на оценка на вероятността да бъдат транспортирани. А това е необходимо, за да бъдат включени в европейската листа на чакащите", коментира още Мангъров.

Той допълни, трансплантациите могат да бъдат извършени, след като се направи оценката. А договорът с "Евротрансплант" все още не бил активно действащ.

"Договорът с болницата и Медицинския университет във Виена е факт. В процес на подписване е. Ние отговорихме на последните въпроси, които "Евротрансплант" изпрати и се надявам да се възстанови този договор, който българското правителство имаше с "Евротрансплант", обясни проф. Генчо Начев от УМБАЛ "Св. Анна".

Той допълни, че се работи за решаване на проблема, заради който договорът с организацията е прекъснат - а именно липсата на органи, които страната ни да предоставя.

"Създаде се програма за донори, за намиране, установяване и кондициониране на донори. Създадоха се структури към областните болници с координатори по донорство. В момента се разработва една наредба, която не само определя задълженията на тези координатори и целите екипи, но и уточнява финансовите взаимоотношения като начин на финансиране и т.н", обясни проф. Начев.

По думите му тази дейност се заплаща от Министерството на здравеопазването. От 3 до 5 хиляди лева пък се давали за кондициониране на пациенти, въпросът е как се разпределят тези пари.

Според проф. Начев от голямо значение е човешкия фактор. Имало и екипи, които са генерирали по 7-8 донори. А въпросът бил и организационен. Не ставало дума само за липса на донори.