Днес стана ясно, че преди няколко дни непълнолетната майка е родила в село Средногорово, където живее с баща си. Таткото на новороденото е пълнолетен.

Разследващите са установили, че на 5 март в Районно управление на МВР в Казанлък е получен сигнал от лекари от МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“ за прието след раждане момиче, което не дава обяснение къде е бебето. При прегледа е установено, че на 1 март, в къща в Средногорово, е родила момченце.

Събраните до момента доказателства сочат, че родилката е умъртвила детето чрез удушаване с ръце. Мъжът, който съжителствал с нея на семейни начала, е сложил новороденото в найлонова торба и го е занесъл в постройка в землището на селото, където го оставил в неработещ хладилник.

Извършен е оглед на местопроизшествието, при който в полиетиленова торба е открит трупът на бебето и плацента, престояли там няколко дни. Те са предадени за съдебно-медицинска експертиза в МБАЛ-Стара Загора. 

Съгласно разпоредбите в Наказателния кодекс, тъй като майката е непълнолетно лице, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 2 години. Назначена е комплексна психолого-психиатрична експертиза, при която ще се установи психичното състояние на майката преди и по време на извършване на деянието.

Петя и баща й Атанас дошли в Средногорово миналото лято, за да помагат в строителството на къща, разказаха пред bTV местните хора. 

„Той си е алкохолик, момчето, обаче си работи при мен няколко месеца, плащал съм му, взимал е парички, и съм го спасявал от гладна смърт”, разказа Красимир Карагенски, собственик на имот.

На строежа Петя се запознала с бащата на детето си – 24-годишният Стефан Мавродиев. 16-годишната ученичка до последно криела бременността. След раждането, станало в 8-ия месец, здравословното й състояние е тежко и тя още е в болница. По-късно с нея ще работят инспектори от Детска педагогическа стая и вероятно ще бъде настанена в защитено жилище.

Петя е направила пълни самопризнания. 

Засега срещу бащата на бебето не са повдигнати обвинения.