Жертвите на катастрофи от началото на годината са 166, а ранените са 2536. Има спад, но все още не е това, което желаем и се стремим. Това съобщи  директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски по време на финалното събитие на второто издание на кампанията "Най-добър млад шофьор на България 2019 г.

"В сравнение със същият период на миналата година при броя на ранените имаме спад с около 10 процента, а загиналите са с осем по-малко", уточни Терзийски.

Тридесет млади хора мерят сили във второто издание на инициативата "Най-добър млад шофьор на България". Идеята е на FIA - Международната автомобилна асоциация, а у нас тя се провежда от Съюза на българските автомобилисти, като партньор в нея е Главната дирекция "Национална полиция". Стартът на състезанието бе даден тази сутрин.

Снимки: МВР

Автомобилът е удоволствие, но и отговорност, посочи главен комисар Христо Терзийски. Той призовал участниците да бъдат изключително отговорни на пътя, не само по време на състезанието, но и след това. Терзийски посочи, че седем от допуснатите до финала на миналогодишното издание 30 млади хора, през лятото на 2018 г., са направили нарушения на Закона за движение по пътищата.

Началникът на отдел "Пътна полиция", комисар Росен Рапчев призова участниците да бъдат толерантни на пътя.

През настоящата година над 4 000 души, които отговарят на изискването на регламента, са се явили на първия кръг, който е онлайн решаване на листовки.

Снимки: МВР

В сравнение с миналата година, желаещите са били с 500 повече, но все още има сред тях които не знаят какво покрива задължителната застраховка "Гражданската отговорност", както и не изразяват правилно мислене при пешеходните пътеки, посочи председателят на СБА Емил Панчев.

На откриването на церемонията присъстваха още Малина Крумова, председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК и представители на ИААА.

Инициативата "Най-добър млад шофьор на България" се провежда у нас за втора поредна година. В първия кръг, който е онлайн решаване на листовки, се явиха 4000 млади хора, отговарящи на условието да са на възраст между 18 и 26 години, да имат стаж зад волана не повече от 5 години и да нямат нарушения на ЗДвП.

От тях успешно преминалите са 30, сред които и 7 жени, които днес демонстрират умения зад волана - управление на мокра настилка, паркиране, оказване на първа долекарска помощ. Победителят в надпреварата получава възможността да управлява нов автомобил в продължение на една година.

Снимки: МВР