Колко стаи има в жилището ни и каква е общата му квадратура са част от въпросите, на които ще трябва да отговорим в преброяването на населението, което стартира в 0,00 часа на 7 септември, съобщава "Труд".

Преброяването ще има два етапа

От 7 до 17 септември всяко домакинство ще може само да се преброи онлайн. А от 18 септември до 3 октомври преброители ще минават по домовете на хората. Посещенията може да бъдат от 8 до 20 часа, включително и в събота и неделя, обявиха от НСИ.

Предвидената в закона глоба за хората, които откажат да бъдат преброени, е 160 лв. Участието в преброяването е задължително като домакинствата най-лесно може да попълнят анкетните карти онлайн. За домакинство от 3-4 души даването на отговори на поставените въпроси отнема около 20 минути, разясниха от Националния статистически институт.

При онлайн преброяването един човек попълва данните за цялото домакинство, като за всеки пълнолетен член от домакинството има по 33 въпроса. При посещение от преброител е същото - един човек от домакинството дава отговори на всички въпроси. За домакинство се приемат хората, които живеят в един дом, но наред с това споделят и общ бюджет. Ако например в един апартамент живеят няколко младежи, които просто си разделят наема и сметките за ток и вода, те не са едно домакинство. Но ако освен това и заедно пазаруват храна, се броят за едно домакинство, обясниха от НСИ.

За хората ще работи и телефон *2021, на който всеки може да задава въпроси за преброяването. Телефонът ще е активен от 9 до 21 часа, включително и в събота и неделя, и ще бъде безплатен за повечето оператори.

В преброителните карти има четири раздела - с въпроси за сградата, жилището, домакинството и населението. В последния раздел са въпроси като религиозен ли сте, живели ли сте извън България, какво е семейното ви положение и образованието. Като на някои въпроси човек може да посочи, че не иска да отговори.

Освен задължителното преброяване ще бъдат направени и две извадкови изследвания, в които ще бъдат включени по около 44 хил. души. Първото ще бъде за раждаемостта, а второто за емиграцията. Участието в тях не е задължително. Но ако попаднете в групата, която ще бъде помолена да даде отговори на въпросите, е важно да отговорите, защото целта е да се разбере какви са причините за ниската раждаемост в страната, защо много хора емигрират и какво трябва да се промени, за да се върнат в България.

След попълване на преброителната карта онлайн ще получите 15-цифрен код, който трябва да запазите. При стартиране на традиционното преброяване с посещение по домовете, хората, които са се преброили онлайн, трябва да кажат на преброителя този 15-цифрен код. Ако при посещението на преброителя не сте у дома си, на вратата ще бъде закачана табелка, като на стаите в хотелите. На нея ще пише името и телефона на преброителя, както и кога ще мине пак. Ако вече сте се преброили онлайн, на тази табелка трябва да напишете 15-цифрения код и при следващото идване преброителят ще я вземе. Можете да се обадите и на телефона и да продиктувате кода или да кажете на преброителя кога ще си бъдете вкъщи.

Регистрация с ЕГН и лична карта

При онлайн преброяването един човек от домакинството трябва да се регистрира на сайта census2021.bg с ЕГН, имейл и номер на документ за самоличност (лична карта или шофьорска книжка).

Тези лични данни няма да се пазят в НСИ. Те само ще бъдат проверени в регистрите на МВР и, ако са верни, на мейла си човек ще получи линк към преброителната карта, която да попълни. Този линк ще бъде активен два часа. Ако през това време човек не започне да попълва данните, след това ще трябва да се регистрира отново.

При попълване на преброителната карта човек може временно да прекъсне работа и по-късно да продължи. Но в тези случаи ще бъде запазена информацията до последния раздел от картата, който напълно е бил попълнен.

Всеки човек може да преброи собственото си домакинство да помогне при преброяването на домакинството на свои роднини - на родителите си например. Но за всяко домакинство, което ще брои, трябва да направи регистрация с различен имейл, обясниха от НАП.

Правила

Личните данни на хората, които ще бъдат преброени, са защитени. В НСИ лични данни въобще няма да се пазят. А всеки преброител предварително е проверен дали има криминални прояви, а освен това попълва декларация за конфиденциалност. Ако сподели информация, която е получил при преброяването, носи наказателна отговорност, обясниха от НСИ.

Ако човек попълни неверни данни в преброителната карта, не носи никаква отговорност. При предишното преброяване е имало хора, които посочват, че работят на Марс или че са извънземни. Но от НСИ призоваха хората да се отнесат сериозно при преброяването, защото информацията е важна, за да има пълна картина за сградите и населението на страната.

При попълването на данните човек трябва да даде информация за жилището в което живее, а ако живее на няколко места - където стои по-често. Няма значение дали жилището е собствено или не, дали е законно построено или не. Жилищата, които не са обитаеми по време на преброяването, ще бъдат регистрирани от самите преброители.

Сред въпросите, на които трябва да отговорим, са дали жилището има кухня и баня, дали имаме сателитна или кабелна телевизия, как пътуваме до работното си място и колко често ходим в офиса.