15-и пореден ден на протести на майки на деца с увреждания в центъра на София с настояване вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка. Днес демонстрацията мина под формата на моторизирано шествие из почти цялата столица.

Автомобилното движение в центъра на София беше сериозно затруднено заради протестното шествие, което тръгна от бул. "Цар Освободител".

Протестиращите стигнаха до Орлов мост и затвориха за кратко движението. Автомобилите бяха спрени, пропускаха се само автобуси на градския транспорт.

"Докато не получим оставка, няма да спрем, защото не може да продължава това политическо безхаберие. Тръгваме от тук, по "Раковска", НДК, след това "Сливница", имаме Орлов мост. Искаме повече хора да ни видят и да разберат, че не сме се отказали", коментира по-рано една от участничките в протеста пред БНР.

Десетки автомобили с надписи "Системата ни убива" и с развети черни знамена минаха по: бул. "Цар Освободител", ул. "Георги Раковски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша", ул. "Бяла Черква", бул. "Петко Ю. Тодоров", бул. "Академик Иван Евст. Гешов", бул. "Константин Величков", ул. "Габрово", ул. "Скопие", бул. "Кн. Мария Луиза", пл. "Лъвов мост", бул. "Сливница", бул. "Ген. Данаил Николаев", бул. "Ситняково", бул. "Михай Еминеску", по бул. "Цариградско шосе", през пл. Орлов мост - с престой около 10 минути, бул. "Цар Освободител" и приключи на пл. "Ал. I Батенберг" около 20.30 ч.

По-рано днес Аделина Банакиева от организаторите на протеста каза, че вече не разчитат на българското правителство, а единствено на европейските институции за подкрепа.

"Днес е започнало подписването на европейската конвенция за защита правата на човека. Това, в което вече сериозно се съмняваме, че речта на омразата от устата на висш държавен служител, категорично нарушава тези права и нашето правителство не взе мерки това да не се случва", каза тя.