Хеликоптери и дронове и днес продължават оперативно-издирвателните дейности над Италианските Алпи, търсейки 14 души, изчезнали след свличането на част от ледник по планински склон, предаде Ройтерс, на която се позова БТА. Експерти смятат, че свлачището, довело до смъртта на 7 души, е в резултат на климатичните промени.

Голямо парче от ледника Мармолада - най-високия връх (3300 метра) в Доломитите, част от Италианските Алпи - се отчупи в неделя, свличайки се по склон и удари качващи се към върха планинари.

Италианският министър-председател Марио Драги заяви, че бедствието е свързано с екологични фактори.

"Днес Италия плаче за загиналите", каза Драги при срещата си със спасителните екипи. "Но правителството трябва да помисли над това какво се случи и да предприеме мерки, за да гарантира, че случилото се да бъде малко вероятно да се повтори или дори да бъде избегнато", добави той. 

Това, което се случи, "със сигурност зависи от влошаването на околната среда и ситуацията с климата", заяви Драги, цитиран от Асошиейтед прес.

"Това е първият подобен инцидент в историята на тази планина", каза Джино Комели, който подпомага координирането на спасителните дейности.

Папа Франциск се помоли за жертвите и техните семейства.

"Трагедиите, които преживяваме във връзка с изменението на климата, трябва да ни накарат спешно да потърсим нови начини, с които да зачитаме хората и природата", написа Светият отец в "Туитър".