Скандалите по Черноморието продължават посред зима. След емблематичния плаж от филма "Оркестър без име", в строителна площадка се превърна и терен до къмпинг "Арапя". Тежка строителна техника дълбае основи за комуникационна техника, на мястото на изсечени десетки борови дървета, поставени са основите на масивни постройки, съобщи Нова телевизия.

Общо 13 вили ще бъдат изградени на брега край "Арапя", каза кметът на Община Царево Георги Лапчев. Той увери, че всички строителни дейности там са законни. Първото разрешително на инвеститора било издадено през 2007 г.

"Първоначално заложените параметри са огромни. Тук е трябвало да има огромен билдинг с площ 20 000 км.м. Сега обектът ще бъде четири пъти по-малък. Това е договорено след дълги разговори с инвеститора", каза още кметът.

Той бе категоричен, че няма намерение да се обяснява и оправдава за това, че спазва закона, допускайки строителството на "Арапя". И допълни, че вече е сезирал прокуратурата, за да извърши и тя проверка.

"Когато е спазено цялото законодателство в България и ЕС, да не издам разрешение, означава да превиша правата си", коментира Лапчев.

Той призова за скорошно приемане на общ устройствен план на общината. Към момента такъв липсвал заради жалби от природозащитници. Това продължава вече десетина години и явно е много удобно за местните властници. Остава да видим до какво ще доведат проверките на ДНСК на всички нови строителни обекти по Южното Черноморие, поръчани спешно от премиера Борисов.

Снимка: Елена Димитрова, БНР - Бургас

Проверките ще започнат от плажа в местността Алепу, където се извършва укрепване на свлачище с цел строителство на две почивни бази. Според Регионалната екоинспекция, с изключение на заравнените дюни на къмпинг "Смокиня", останалите три терена - на къмпинг "Градина", в местността Алепу и край къмпинг "Арапя", строителството е напълно законно, отбеляза БНР. В проверките се включват и представители на Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас.