По данни на регионалното министерство 35 000 души у нас са засегнати от липсата и режима на питейна вода, съобщи БНТ. Все повече са протестите на жителите на засегнатите от безводие населени места.

България не е сред безводните райони, вода имаме достатъчно, но заради грешни управленски решения и прехвърляне на отговорности от години десетки населени места у нас страдат.

По данни на регионалното министерство през юли тази година нарушено водоснабдяване има в 12 области.

През лятото почти всички села в община Перник са на воден режим. Изключение правят единствено селата, чиято ВиК-мрежа черпи вода от язовир Студена. Три села в общината са на изключително тежък режим - пускат им вода на един-два дни. В другите разчитат само на водата от кладенеца в двора.

Според общинската управа на Перник основната причина за безводието е старата ВиК мрежа, с над 60 % течове и намален дебит на собствените водоизточници на селата. Решението на проблема е спешен ремонт на ВиК мрежата.

"Ние инвестираме сериозни средства от собствения си бюджет в подмяна на ВиК мрежата тази година - над 5 милиона лева в различни части на града и различни села на територията на общината. Но е редно и ВиК също да залага едни по адекватни мерки в инвестиционната си програма", каза Стефан Кръстев, заместник кмет на община Перник.

Не по-различна е картината и в област Велико Търново. 20 населени места тук са на воден режим по същите причини както в Пернишко. В Драганово повече от 10 дни от чешмите на хората, които живеят в най-високите части на селото, не е потичала вода и те организираха серия от протести

Днес в Драганово започна частична подмяна на водопровода, която ще реши частично проблема с безводието

"Около 250 млн. ще се отпуснат в цялата страна на всички общини, които имат готови проекти, които ако имат проекта готовност ще могат да решат един сериозен проблем. Това е пак кампанийно, на парче. Нужна е цялостна визия и промяна в начина, по който се финансират проектите, за да може да има цялостно решение на този въпрос", каза Огнян Стоянов, зам.- областен управител на Велико Търново.

Според експерти от бранша, за да бъде сменена старата водопреносна мрежа в страната, са необходими близо 3 милиарда лева. Затова и на този етап никой не се наема да каже кога ще се реши огромният проблем с безводието у нас.