Днес от 7.00 до 12.00 часа ще има мирна демонстрация с около 1000 машини - строителна техника, в защита на бранша. Това обявиха вчера от Камарата на строителите в България.

Близо 11 километра е дълга колоната от строителна техника, която е разположена в локалното платно към центъра на София по бул. "Цариградско шосе" и започва от разклона за бул. "Брюксел". Това не създава пречки за градския транспорт и за хората, които отиват на работа с личните си коли, предаде БТА.

Машините ще са без вериги и ще бъдат разположение по бул. "Цариградско шосе" в участъка от голям търговски център в посока - изход от София. Ще бъде внесена и подписка в подкрепа на строителните фирми в Президентството и в МС, подкрепена от около 53 000 души. Подписката ще бъде връчена най-напред - в 9.30 ч., в Народното събрание, каза вчера председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев.

С подписката и протеста ние казваме на политиците: "Чуйте и ни вижте! Вие вършете вашата работа и ни осигурете спокойствие, за да вършим ние нашата", изтъкна Терзиев. Той предупреди, че ако не бъдат чути, строителите ще премине към протестни действие в защита на правата им, работата, законността и сигурността.

От Камарата настояват в подписката да спре използването на бранша за политически цели и предизборна агитация (от страна на опозицията), преустановяване на разпространяването на недоказани публични твърдения за корупция в строителството, да има сигурност и предвидимост за бранша, плановост и предвидимост за развитието на сектора, особено в дългосрочен план, спазване на законите както от бранша, така и от политиците.

"Продължава агресивното натрапване в публичното пространство на невярна и подвеждаща информация, уронваща престижа на българските компании. Много е вероятно целта на тези атаки да бъде дискредитиране или дори ликвидиране на българските компании преди предстоящия старт на големите проекти по европейски програми и да бъде предоставен на чужди компании българския строителен сектор", заяви Илиан Терзиев, цитиран от БНР.

Вчера председателят на БСП Корнелия Нинова коментира по bTV протеста на строителите. "За пръв път едрият бизнес в България ще протестира срещу опозицията", отбеляза тя.

Нинова изтъкна, че сигнал на БСП до прокуратурата за неуредици при пътното строителство е обединен от държавното обвинение с друг - от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ: "Защо не изкарат машините срещу главния прокурор, защо не изкарат машините срещу ОЛАФ?".

Нинова запита и защо не е имало протести, когато Бойко Борисов публично и без законово основание е спирал обществени поръчки за милиони.