Опасни за здравето нива на фини прахови частици отчита и днес системата "ЕърСофияИнфо" в почти цялата столица. До 10 пъти е превишена нормата за замърсяване в столичните квартали Овча Купел, Красна поляна, Западен парк, Орландовци и Сухата река.

Датчиците на Европейския индекс за чистота на въздуха показват, че освен в София, лошо качество на въздуха има още в Пловдив, Перник, Русе и Горна Оряховица.

По-рано кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев обяви, че сезира административния съд заради невъзможността да получи средства за подобряване на атмосферния въздух в града, предаде БНР. Според него, некоректни условия в оперативната програма "Околна среда" лишават Горна Оряховица от средства за подпомагане на домакинствата.

Затвор за горене на отпадъци, които замърсяват въздуха -това предвижда проект за промени в Наказателния кодекс, които обмислят в ГЕРБ. Според управляващите вариант за по-строги наказания за тези, които замърсяват като горят непозволени материали, е затвор от 1 до 5 години. Допуска се и административно наказание глоба от 5000 до 30 000 лева. Управляващите обмислят и прилагане на мярка - обществен труд, за гражданите, нарушили закона.

В Закона за чистотата на атмосферния въздух, който предстои да бъде приет окончателно, се предвижда глоба за кметовете, ако има замърсяване на въздуха повече от 35 дни в годината, предаде bTV.

"Тези от нарушителите, които са малоимотни или живеят при по-лоши условия, биха могли да бъдат адекватно наказвани, като работят в полза на обществото", каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов.