Учителите, които ще водят матурите за учениците от 7 и 12 клас през юни, ще имат осигурени маски за провеждането на изпитите в училищата.

"Училищата се дезинфекцират редовно и са безопасни за провеждането на изпитите и са са по-безопасни от това да отидеш до магазина". Това каза образователният министър Красимир Вълчев пред Нова телевизия. 

По време на изпитите в стаите ще има до 10 деца, ще се спазват мерките за отстояние, ще се прави дезинфекция, ще бъдат отворени повече входове, за да не се допуска струпването на децата преди и след изпита, обясни министърът.

"Не би трябвало да има проблем, има достатъчно свободни класни стаи", каза министърът.

Квесторите ще са по един в стая. За тях е обсъждано да се отпусне допълнително възнаграждение, но все още не е взето решение. Вероятно такова ще има следващата седмица.

На ученици под карантина ще се правят до 36 часа по-рано PCR тестове и ще полагат изпити индивидуално. В краен случай, някъде може да се отложи изпитът.

По думите на Вълчев, 10-11% от децата не са участвали в дистанционното обучение.

"Някой от тях поради липса на свързаност, но голяма част и поради липса на желание. Имат мобилни телефони, възлагани са им задачи и пряко, и чрез мобилни телефони. 3-4% са участвали в синхронно обучение чрез виртуални класни стаи, което е близко до присъственото обучение в класната стая", обясни Вълчев.

Относно отварянето на детските градини - "възможно е да отворят през май, но за много малко време".

Обсъждал се различни варианти за това как и кога децата да се върнат в групите. "Засега решението е по-скоро да бъдем предпазливи. Това надделява и при учителите, и при родителите. Между 30-50% от родителите биха си пуснали децата, ако отворим детските градини. Други страни правят експерименти - 1/3 от децата се връщат в класните стаи, другите са вкъщи. Такова упражнение не знам до колко ще подобри образователните резултати", заяви Вълчев.