Дванадесетокласничката от НПМГ "Академик Любомир Чакалов" Елена Велева написа писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев, в което го призова матурите да не се провеждат заради коронавируса.  

По-рано днес той обяви, че 1 и 3 юни ще са датите на държавните зрелостни изпити. На 2 и 4 юни ще са изпитите по желание за зрелостниците. Националното външно оценяване след VII клас ще е на 15 юни по български език и литература и на 17 юни - по математика. 

От 1 до 12 клас Елена никога не е имала годишна оценка различна от 6 и не я е страх от изпити. Според нея обаче сега матури не трябва да има, а може да се вземат оценки от текущия контрол.

"Здравето на моите родители, съученици и възрастни хора е много по-важно от това да се явим на изпит", заяви Елена пред bTV.

В писмото си до министъра ученичката го призовава за здрав разум и му пише, че матурата повече ще навреди, отколкото ще помогне.

"И се надявам то да достигне до него, той да преосмисли своето решение", заяви още тя.

Директорът на математическата гимназия, в която учи Елена, обаче намира решението на министъра за правилно.

"Това е завършване на средно образование. А освен това държавните зрелостни изпити са вход за много университети за България", каза Ивайло Ушагелов.

За да бъдат изпитите безопасни, във всяка стая ще има само по 10 ученици и по 1 квестор. И не само.

"Дезинфекция, отстояние на 1,30 м, използване на лични предпазни средства, влизане без струпване, отваряне на повече от един вход", увери по-рано днес самият Красимир Вълчев.

Учениците, които са под карантина заради контакт със заболели, ще могат да се явят. Но само след направен PSR тест 36 часа преди изпита. И само ако резултатът му е отрицателен.

"Ако имаме болни деца, чисто статистически вероятно 1-2-3 деца, ще вземем най-благоприятното решение за тях така, че да не бъдат ощетени", категоричен е министър Вълчев.

За провеждането на отменените абитуриентски балове все още не се мисли.

"Повечето са подготвени, но предполагам, че роклята винаги може да се облече и по друг повод“, заяви Вълчев.

Външно оценяване за 4 и 10 клас няма да има. То ще се проведе в началото на следващата учебна година, не за оценки, а за извадка, за да се установи колко е усвоен материалът.