Нергюзел Ахмед и още седем учители от ОУ "Н.Й.Вапцаров” в момчилградското село Груево по документи са преподавали на деца, които отдавна не живеят в България.
Община Момчилград е проверила в края на октомври 2009 г. сигнал от бивша преподавателка, че ученичката Сибел се води като редовно посещаваща занятията, но повече от 2 години живее със семейството си в Турция, съобщи БГНЕС. Тогава е сезиран и Регионалният инспекторат по образованието в Кърджали.

Оказало се, че през учебните 2007-2008-2009 г. по документи Сибел е учила в 5-и и 6-и клас. От проверките станало ясно, че това не е единствен случай, а още пет ученици са вписани неправомерно в школските дневници. Въпросните деца също живеят с родителите си в Турция, някои от тях дори били родени там, обясниха от инспектората.

Срещу директорката и преподавателите е образувано досъдебно производство в началото на април. За да не я хванат, Нергюзел Ахмед обаче излязла в болничен, а после изнесла училищната документация. След приключване на болничния, на директорката е връчена заповедта за дисциплинарното уволнение от инспектората.

Началникът на инспектората в Кърджали Емилия Владева разпореди проверки на документацията във всички 86 училища в областта. Тя подчерта, че целта на акцията е да се прекрати порочната практика да се издават дипломи за завършен 8-ми клас на ученици, които живеят в чужбина.