Силно се представят и британците, датчаните и малтийците. Съответно 6, 5 и 4 процента от невъздържателите сред тях отговарят, че обичат да обръщат по десет и повече питиета на ден.
Това съобщи ДПА, като се позовава на проучване на Евробарометър, извършено през октомври миналата година, посочва и БТА.

Португалците и италианците пият най-малко алкохол в Европейския съюз, а датчаните и шведите най-често посягат към чашката.
Около 39 процента от анкетираните италианци и 42 от португалците твърдят, че през последната година не са близнали нито капка алкохол. За сметка на това 93 процента от датчаните, 90 процента от шведите и 88 процента от холандците са се обявили за пиячи, при средна стойност за Европейския съюз от 76 процента.

Българите се нареждат на седмо място в класацията на въздържателите, като 27 процента от анкетираните са заявили, че през последната година не са пили алкохол. За сметка на това 91 процента от анкетираните българи невъздържатели са заявили, че през последните 30 дни са пили алкохол.

В тази категория те си поделят второто място с португалците, гърците и французите. Първи са италианците. Въпреки големият брой въздържатели в Италия и Португалия, резултатите от проучването показват, че тези италианци и португалци, които все пак посягат към чашката, го правят доста редовно. 25 процента от италианците и 43 процента от португалците твърдят, че пият всеки ден. Средното ниво за ЕС е 14 процента. 

Проучването показва, че огромното мнозинство от европейците е наясно с опасностите, които носи алкохолът, но само 43 процента от тях са на мнение, че властите трябва да вземат мерки, за да защитят хората от него. Все пак 83 процента подкрепят идеята за затягането на полицейските проверки за шофиране в нетрезво състояние, а 89 процента искат в ЕС да бъде въведена единна минимална възраст, над която консумацията на алкохол да е разрешена.