По данни на полицията Викентиев и Георгиев водили разследване срещу мъж от от Карлово, заподозрян за противозаконно отнемане на автомобил на испански гражданин, с когото имал общ бизнес и неуредени финансови отношения. Двамата служители на районното управление в Оряхово, където бил отнет автомобилът, поискали 5000 лева от разследвания, за да "потулят" делото.
На 4 юни Викентиев и Георгиев, заедно с домакина на оряховското управление и собственика на колата,  заминали за Карлово, за да вземат отнетия автомобил, скрит край Клисура, и обещаните пари. При тегленето на парите в банков офис в града изнудваният успял да подаде сигнал в местното районно управление. Тримата полицейски служители са задържани, като домакинът по-късно е освободен.
Срещу Валери Викентиев и Атанас Георгиев е започнато досъдебно производство, както и дисциплинарни производства по Закона за МВР.
Викентиев е син на скандално известния зам.- районен прокурор на Оряхово Димитър Викентиев. Сега той е адвокат и защитава сина си.
Прокурорът беше арестуван на 12 февруари 2007 г. След обиск в дома му бяха намерени и иззети папки със следствени дела, 22 хиляди евро и 8 хиляди лева. Викентиев-старши остана в ареста 11 дни. Когато го пуснаха под парична гаранция, той бе засечен от журналисти да полива свободата си с магистрати от района в ресторант до ферибота. След скандала тогава районният прокурор на Оряхово Николай Николов подаде оставка, а Викентиев се пенсионира след 15 години стаж като заместник районен обвинител.
През май същата година му бяха повдигнати седемте обвинения. По-късно се разбра, че делото срещу него е прекратено. Единственият човек, който пострада от скандала е административната секретарка на съда в Оряхово Румяна Петкова. Тя бе арестувана при акция на Националната следствена служба 23 май 2007 г. Задържана бе в момента, в който е предавала на Викентиев-младши нелегално изнесени папки от прокуратурата с материали срещу баща му. Срещу Петкова бе повдигната обвинение за престъпление срещу правосъдието и жената бе уволнена.