Това съобщи пред журналисти министър Николина Ангелкова в парламента.

Кошмарен хотел - в мазе, без топло, с мравки - за 180 лв.


Министерството на туризма започва процедура по отнемане на категоризацията на спа хотел в село Чифлика край Троян, съобщи пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова в парламента.

От днес затваряме първия етаж на хотела, вследствие на инспекцията на РЗИ, каза тя. Ангелкова добави, че е изискала от Комисията за защита на потребителите актовете, наложени на хотела, за да може да се инициира процедура за отнемане на категоризацията му и той да престане да функционира като хотел.

"При нас постъпи сигнал за един хотел на ужасите, буквално, с изключително неприемливи и неподходящи условия за настаняване, в Чифлика. След наша спешна проверка преди два дни се установи, че този обект изобщо не трябва да функционира", коментира Ангелкова.

Тя посочи, че човекът, който е подал сигнала, е бил настанен всъщност в мазе, вместо в стая и от РЗИ са затворили точно този етаж, който изобщо не трябвало да функционира. Получихме и сигнали от родители, които са записали децата си за зелено училище там, което е абсолютно недопустимо, коментира министърът.

Ангелкова отбеляза, че през 2015 г. този обект е стартирал искане за своята прекатегоризация, т.е. да бъде с четири звезди. Тогава му е отказана категоризация за четири звезди, категоризиран е с три звезди. Този хотел използва нерегламентирано в името си СПА, той няма сертификат за СПА по наредбата, така че това е още едно нарушение, добави министърът.

Николина Ангелкова съобщи, че до месец ще внесат промени в Закона за туризма, с които се предлага създаване на Туристически инспекторат, за да може Министерството да не чака друг орган да го сигнализира с очевидни неща, а да може незабавно да реагира. Тя призова хората да подават сигнали при подобно кошмарно пътуване или почивка, за да може Министерството да вземе мерки.