При температури до минус 20 градуса по Целзий властите в редица държави са отворили стотици убежища, като приканват хората да стоят на закрито. Полицията издирва бездомници, за да се увери дали не са измръзнали до смърт, съобщава БТА.

По данни на Министерството на извънредните ситуации на Украйна 18 души в страната са починали от хипотермия, а на 500 е била оказана медицинска помощ от измръзвания само през последните три дни на изминалата седмица. Дванайсет от смъртните жертви са бездомници, чиито трупове са били намерени по улиците. Дневните температури в Украйна са минус 16, а нощем живачният стълб пада до минус 23 градуса. В страната са открити 1500 убежища, осигуряващи храна и топлина, а училищата и детските градини са затворени.

Най-малко 10 са загиналите от студа в Полша, където днес температурата падна до минус 26 градуса. И там сред загиналите има възрастни и бездомни хора, като полицията претърсва неотопляваните празни сгради в издирване на бездомници, които да отведе в убежищата.

Трима души са намерили смъртта си в Централна Сърбия, а двама са безследно изчезнали. В 14 сръбски общини е обявено извънредно положение. Силните ветрове пречат на почистването на пътищата от снега, а десетки градове са без ток.

В Румъния местни медии съобщиха за четири смъртни случая. Гладни кучета получиха помощ от десетки затворници, които изгребаха днес снега, затрупал пътя за кучешки приют край Букурещ. Около румънската столица живеят около 50 хиляди бездомни кучета, посочва АП. ДПА съобщава за един регистриран днес случай на измръзване до смърт в Словакия.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че в Чехия от студа са се напукали железопътни релси, а синоптиците очакват температурите в страната да стигнат до минус 35 градуса. От началото на зимата в Чехия са починали 9 души от измръзване. Властите в Прага са осигурили палатки за близо 3000-те бездомници, съобщи АП.