Коментари - Премиерът може да спре поръчката за софтуер за администрацията | dnes.dir.bg
назад

Премиерът може да спре поръчката за софтуер за администрацията

Премиерът Бойко Борисов обеща да отмени поръчката за осъвременяване на съществуващите в държавната администрация софтуерни продукти на Microsoft, ако главният секретар на Министерския съвет не успее да убеди опозицията в прозрачността и яснотата на процедурата.

Обратно в новината

Коментари - Премиерът може да спре поръчката за софтуер за администрацията | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Гоуеми специалисти всички.. колко от вас написаха постовете си под X базирана система...има ли 2%? Въобще какво ви говори на вас централизиран мениджмънт на компютри.. седнали да ми сравняват ACtive directory със Samba..ЩЕ ми говорят за PHP и .Net.. или пишем на C++ или Java... Вие имате ли бегла идея колко software e Нацъкан навсякъде.. а бегла идея колко пари ще идат за да се пренапише веднъж, и в последствие да се централизира.. и да си говори помежду си... Ще ми говорят за apache ... с какво ще заменя Sharepoint.. То от дистрибуция до дистрибуция почти няма съвместимост те ще интегрират линукс на десетки хилади машини.. Иначе всички майстори.. турнали DDWRT на рутера.. майстор.. администрира 10-15 сървара.. линукс майстор.. айде мерси от таквиз майстори.. И да наистина.. линукса НЕ е безплатен... ако удариш чертата.. да не се окаже, че е по-скъп дори..

Мога да коментирам че дори във Федералната Администрация по Гражданска Авиация (FAA) в Америка софтуерните системи се развиват под Linux/Unix, пишат се на Java или C++. Не ползват Windows, не щото нямат пари, а защото Linux е по-надеждна и защитена операционна система

На фона, че в държавната администрация работят с ДИСКЕТИ, тва с уиндоус 8 е няква ебавка. Кажете ми че е ебавка ?

За тия пари могат да наемат цял отбор българи специалисти и да направят единна електронна система под Linux за 1 година. Нали се говори за електронно правителство. Хем се създават работни места, хем се развива IT сектора в България. Щото иначе след 5 години пак ще се дават 60 мил. за Windows 9 или 10 за нови лицензи. Трябват ни управляващи с визия за бъдещето, а не само да се кърпят дупки и опрявят кризи в настоящето! Като не разбират от IT да си наемат експерти.

Еле ако засегнем темата за веб съръвър... Само в случаите, когато сме имали глупостта да вземем уеб базирана ИС разработена под ДотНет, тогава може да имаме главоболия... Но това са повече изключения. Така, че спокойно може да си вдигнем един Апач, пред чиято работливост и надеждност IIS, може само да се черви. Да не забравяме и заплахите от зловреден код. Естествено, ако имаме сайт с голяма натовареност - Nginx... Я някой колега да посочи едно сравнение за хардуерните изисквания на Линукските и Уиндоските сървъри. Ще е интересно да се види ;)

Много си прав, дано те чуе някой:) За тия милиони могат да се наемат стотици ИТ специалисти българи. Електронното правителство ще тръгне за 1 година с тоя ресурс.

"...сравнение за хардуерните изисквания на Линукските и Уиндоските сървъри. Ще е интересно да се види ..." Няма да давам конкретни цифри, а само това, че преди да изхвърлим уин-а, бяхме стигнали до това, над 90 % от усилията за поддръжка ги лапаха по-малко от 10-те % уин-машини!!! А там, където няма уин, няма проблеми... . Махнахме ги, и сега определено живеем по-добре!

Не че съм фен на Болен, ама да кажа нещо за Линукс в ДА. 1. Файлов сървър - САМБА. На един такъв все още си подтичват Ажур, Апис и др. знайни и незнайни прзоречни приложения. 2. Мейл сървъри - вместо прескъпия Ексченж, на който ще му трябват още по-скъпи антивирусни, антиспам, защитни стени, умножени по броя на на потребителите, които ще ги ползват плюс ОС win 2008, може да се ползват postfix, qmail,... Ето тук не се налага кой знае каква миграция и се пестят от раз няколко десетки милиона.

60 000 000 млн лв!??!??!?!?!?!?!!?!? 1. В администрацийте масово компютрите са с по 512 МБ РАМ, защото са купени по време на Н. Василев (или поне повечето от тях). Така че спокойно може да не се купуват измислени лицензи само за да вземем комисионна ;) Я по-добре Бойко и тези около него да помислят за електронно правителство базирано на Единна информационна система. А не както до сега множество ИС, които се интегрират, къде успешно, къде не!

Нали Президента е специалист по IT, нищо че е водил цигани в Германия да зидат! И там некъде изпростял и забровил кой беше Linux! Уф... нема Боко кого да пита! Ни Цвъко, но Цачева вдеват от това! И осиротя Боко и залиня - зер това са си 100К лиценза за неясно каква OS, йоще толко за офис пакетети ("истината е в пакета" - спомни си той, но пак нищо не разбра)! Лошо - а то се не види и нема как да му резнеш лентичката!! А пустия Linux е толкова ненадежден - да не вземе да спре работата на администрацията!Таман се бяха позасилили! Ами като Linux им пречи, раздай има калеми бе Боко! Само ги предупреди за какво аджеба се ползва калема, да не се объркат!! Боко знае, че може да ги спре тези безумия! Той с една ръка спира засилил се влак на TGV, така че с две ръце би могъл да преодолее и тази родна наглост!Ако се наложи - има и трета ръка! Ама пустия Linux му е на сърце и не знае това човек ли е, магистрала ли е или министър на Финландия!

И ще работят с нелегален сотуер дотогава ли или ще платят за продължаване на срока на сегашните лицензи и после пак поръчка? И да се каже кой забави удължаването им или обявяването на търга

баси шибека на снимката

ЗНАЧИ ИМА И ТОВА НОИ НЕ ЕДАВАЛ НА НАП ДАНИТЕ НА ХОРАТА И СЕГА НАП СА НАЗНАЧИЛИ НОВИ ХОРА И ПРАВЯТ ОТ ВЕДОМОСТИТЕ ИЗВЛИЧАТ ЗАЩО МИНИСТЪРА НА НОИ И НАП НЕ СЕ РАЗБИРАЛИ И НЕ ДАВАТ ТОВА ДА НЕ Е БАЩИНИЯ ДО 04,2009Г ДАНИТЕ ОБР 1 БЯХА В НОИ И НЯМАШЕ ПРОБЛЕМИ С ДАНИТЕ А СЕГА ЗАЩО НЕ СЕ ДАВАТ ДА НЯМАТ ХОРАТА ПРОБЛЕМИ

Не вярвай Райна на никой, управниците ни ще го омаят, нахранят, напоят, покажат исторически места, музеи със злато, няма да отиде в квартал Факултето, Столипиново или селата в северозападнала България !!!

абе дали росен желязков е обещал нещичко и на бат бойко, все пак комисонната по всичко изглежда е многомилионна :)))

Струва ми се , че Барозу е социалист! Дано да ни разбере и помогне!

изглежда тоз тъпак е най умен от целия министерски съвет

Дано Борозу , да обърне мизерните ни заплати и пенсии в евро и да разбере на какъв геноцид сме подложени!!!

Абе комисионната за нещо дето го няма от 60,000,000 дали е 10%, или мизата скача? Ако е 10% пак не е зле 6,000,000 гушааааа!

Каква наглост!!!!Забиха всички дребни търговци по села и сергии с нови касови апарати към НАП, вместо да си покажат бонусите, да си съберат ДДС от мутраците, да пресекат вноса и кондрабанда на цигари!!! Мошеници и лъжци, ходи вярвай на такива управници!!!!Прикарват обикновените хора да плащат на мошениците и техните марионетки.

То пък Курумбашев ако мисли, че никой не знае в плика името на фирмата която е нагласено да поеди - ЦАПК Прогрес - то цяла България знае за предстоящата далавера, само ББ пак пада от Марс :) Интересно дали наистина ще спре тоз пладнешки грабеж - ако не, значи и той е в гювеча, не само главния му секретал Росен Желязков, дето беше с него в общината.

100% в целта.

Какво преминаване към Линукс бълнувате като тия имат КУПЕНИ 96,000 бр Windows 7-и, Office 2010-и, хиляди лицензи сървъри последни версии. Просто Росен Желязков е спретнал далавера с Майкрософт България и ЦАПК да оплюскат 70 милиона за ъпгрейд до Windows 8, следващата версия на Office и т.н. дето още не са произведени. Тия крадат и с ... Направо си плачат за прокурор за тази дивотия дето искат да свършат!

Ха-ха, а да видим

Леле Боко па оплеска нещата....Да се правиш на началник не е лено, а за министър прецедател съвсем нестааш. Аре бегай от оправата на държавата че съвсем я съсипа

Месец преди изборите през юли 2009 г. ЦАПК "Прогрес" представя за плащане сметката. В писмото си до министерството шефът на фирмата Пламен Матеев настоява да бъде сключен договор за заплащането на допълнителните копия.

Според мен, може да са малко по-гъвкави, ето няколко варианта: 1. Купуват същите продукти, но на 50% от бройките. Да не мислите, че от M$ ще дойде някой да ги брои? Цената пада наполовина. 2. Лиценците за ОС (Windows) остават, но пък не се купува офис пакет - използва се "open office", както каза колегата от горния пост - той е напълно аналогичен продукт. Имайте предвид, че един Winodws грубо струва 200 долара, един офис пакет 500 - 2, 1/2 пъти по скъпо. Може от там да се спести. 3. Използва се облачна услуга и виртуализация. Купува се един само лиценз за Server 2008 Datacenter R2, налива се едно количество кинти в "желязо" (скъпо е, но се прави еднократно) и нещата "заспиват" - в Холандия има такъв модел, дори с топлината отделена при охлаждането на помещенията се отоплява басейна на едно училище.

Само не разбрах дали някога си виждал Open Office :)) Това е такава пародия на софтуер, че не ми се говори.

Работя с него от първата му версия и още по-рано - star dffice (на Sun). Да знаеш - днешния Open Office отдавна задмина Майкрософтския!!! Опитай... .

Да не говорим, че много от приложенията, с които работи администрацията, са уеб-базирани - влизат през браузър, виждал съм ги. Това опростява неимоверно нещата, защото прави приложението общо взето независимо от ОС. Тук-там се работи и под ДОС, но в Линукс има FreeDOS. Едва ли са много програмите, които 100% изискват Windows среда. Също така може постепенно и те да преминат към уеб-базирани приложения. Парите, които ще се спестят, са милиони.

Заобикалянето на Закона за обществените поръчки е станало възможно благодарение на рамково споразумение с "ЦАПК Прогрес" и специална клауза в договора, сключен от министъра на държавната администрация Николай Василев в самия край на 2007 г.

Ако си юрист ще знаеш каква глупост си написал. Просто Росен Желязков е извъртял далавера и е купил извън правомощията му, при ЗОП 60% увеличение, което си е подсъдно. Ама мисля че за това сега прокуратурата няма си мръдне пръста - само като се смени правителството започват дела за далаверите на предходното.

той знае ли какво е софтуер?

Разбира се че не. Просто някой му е написал какво да говори.

...."че преминаването от продукти на Microsoft към програми с отворен код (безплатни като LINUX например) бе отнело много средства, а и време, през което администрацията може да блокира, тъй като системите няма да са съвместими със сега действащите. " В подобно изказване няма никаква логика.Първо отворения код предполага безплатна операционна система..Второ Windows и LINUX могат да работят на един компютър независимо една от друга без да си пречат.Трето офисинструментите на Линукс са много добри и работят перфектно.Четвърто приложенията за Линукс са не по малко от тези за Windows,а освен това Линукс се инсталира автоматично на езика който пожелаете и има отличен превод на български.всъчност става дума за едни пари и за една комисионна.За Линукс никой не плаща комисионни,а всеки може да си го изтегли и инсталира за по малко от час при това напълно безплатно.

Звучи добре но от опит ти казвам че това важи за ит специалисти, за разните лелки трябва да има и поддръжка - ако платиш такава за Линукс той се обезмисля

Добре де до някъде съм съгласен за поддръжката,ама аз ползвам тази операционна система от 2 год и не ща да чуя за друга.После за лелките-ами да се квалифицират или да ходят да копат.Маса млади хора с висок ценз чакат на пазара на труда.Всички знаем,че основата на тромавостта на администрацията стоят именно тези лелки дето си надписват клавишите на комповете кое за какво е.Аз също съм администратор на данни в национална информационна система.С Windows работи тромаво но като държавна администрация сме длъжни да работим с него.Когато ми се наложи да поработя допълнително от домашния си комп нещата коренно се изменят.разликата е като м/у Ролс-ройс и Москвич да речем.Работя с UBUNTU версия на LINUX и съм много доволен,а всички обновления са също с отворен код.

Лъжеш се! Единственното необходимо е желание! Разбира се, има и "уловки": -- в уиндоус - "потребителя е простак" - цитат от МС документация; -- в линукс - потребителя мисли (това е цитат от мен:) Да знаеш - това РАБОТИ!!! Направихме го при нас преди повече от пет години и сме доволни!

Къв линукс бе - тия са си купили вече 96000 Windows и Office при това последни версии, значи сравняваш вече с НУЛА.

Да и аз бих посъветвал Борисов като неспециалист, а аз съм такъв да не говори празни приказки! Ако иска може да попита във Франция администрацията дали работи на Уиндоус! И още повече когато става дума за онлайн документи и т.н. Линукс е за предпочитане!

коя секретарка ще работи на линукс горката.. пък и линукса ако искаш да ти предостави всички услуги, които предоставя уиндоус излиза по скъп..

"коя секретарка ще работи на линукс горката.." - всяка. При нас го правят и им е много по-лесно, спрямо уин вариант. "пък и линукса ако искаш да ти предостави всички услуги, които предоставя уиндоус излиза по скъп." - е те това е ТОТАЛЕН БРЪФ!!! Само за сведение - дистрибутив на УинХП е 600 МБ, от тях 350 са рекрами; линукс дистр. "4000 МБ и това мин 80% е софтуер!

Не може ли администрацията да използва опън офис или либре офис ами трябва да е майкрософт офис задължително .И двата офис пакета са напълно съвместими с майкрософт

" преминаването от ... Microsoft към ...безплатни като LINUX ... би отнело много средства, а и време, през което администрацията може да блокира, тъй като системите няма да са съвместими със сегадействащите. " Първо, администрацията не може да блокира повече от сегашното положение.. Второ, в затворения код на майкрософт може да има какъвто си иска вграден шпионски софтуер, който е абсолютно проотивопоказен за държавно ниво.. Трето, имо достатъчно печени сисадмини, които да се наемат и да направят нещата както трябва. Четвърто в крайна сметка могат да се пускат майкрософски неща и от линюкс среда....

Още по якото е да ползваш анти-вирусна от Майкософт. Който са направили операционната система толкова уязвима :)))) Дай да ти направим проблем, после ще силатиш да го упраИммм....