На среща на групата "Приятели на сирийския народ" в кулоарите на годишното Общо събрание на световните лидери в ООН Кери призова всички съпричастни страни да предприемат бързи действия за намиране на политическо решение за прекратяване на конфликта, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Групата заяви, че е решила да увеличи помощта си за опозиционната Сирийска национална коалиция.

"С цел да се гарантира мирен политически преход и да се създаде надеждна алтернатива както на сирийския режим, така и на екстремистките групи, решихме да увеличим и задълбочим подкрепата си за коалицията и всички участници в нея", посочи в комюнике групата.

"Приятели на сирийския народ" обхваща редица западни и арабски държави, включително Великобритания, Германия, Египет, Йордания, Италия, Катар, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, САЩ, Турция и Франция, припомня ИТАР-ТАСС.

Резолюция

Петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН се споразумяха за резолюция на ООН, която регламентира премахването на сирийския химически арсенал, но няма да предполага автоматично налагане на наказателни мерки, ако Дамаск не се съобрази с решението.

Текстът задължава сирийския президент Башар Асад да унищожи всичките си бойни отровни вещества под международен контрол до средата на следващата година.

Този компромис бе договорен между Москва и Вашингтон още след химическата атака край Дамаск преди месец като алтернатива на американски военни удари срещу Асад.
Русия обаче се противопостави на резолюция, която би разрешила употребата на сила.

В крайна сметка САЩ и съюзниците им - Великобритания и Франция, отстъпиха.

Новата резолюция ще бъде задължителна, но за санкции срещу Асад ще трябва допълнителен вот в Съвета за сигурност, съобщи Би Би Си.