Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на втория Международен форум на женското предприемачество.

Министърът каза, че тези данни биха могли да говорят за това, че се задава структура, която увеличава още повече ролята на дамите в ръководството на компаниите.
Вторият извод е, че във възрастова група до 30 години жените имат повече възможности да бъдат активни, а след това - по-малко, поради семейните си ангажименти. В този случай е очевидно, че държавната политика и бизнес организации биха могли да помогнат за разгръщане на пълния потенциал на жените като лидери и мениджъри, каза министърът.

Според Радка Стаменова, председател на Българската асоциация на жените-предприемачи основните трудности пред деловите дами от Европа и Балканите са свързани с достъпа до финансиране, качеството на работната ръка, която не отговаря на нуждите на бизнеса, дефицита на мениджърски знания и умение. Други проблеми са ниската степен на информираност за промените в икономическата конюнктура и пазари, както и за европейските програми. Жените-предприемачи имат трудности в участието по програми, финансирани по еврофондовете.

Работещите жени у нас са и все още по-малко като процент от работещите мъже, въпреки че жените са мнозинство от населението ни, сочи проучване на Световната банка, оповестено наскоро. Заплатите им са и с 13-14% по-ниски от мъжете. За сметка на нова обаче жените в политиката все повече пробивават към върха у нас, макар че процентът им е все още твърде нисък.

Дамите са по-високо образовани, но това не ги прави по-привилегировани на пазара на труда, сочи и проучване на КНСБ.