Спорната земя се намира в землището на село Куртово Конаре и е собственост на Пловдивската митрополия, която я е отдала под наем на бизнесмена от Асеновград Валентин Кичуков, съобщи "Фокус".

Той обаче получил нотариална покана да освободи имота, въпреки че по думите му има договор за още 3 години.

"Получих покана да предам земята и аз изпълнявам прокурорското нареждане, нямам друг ход, защото никой не пожела да разговаря с мен. Искат си нивата, връщам я", каза пред в. "Марица" 37-годишният Валентин Кичуков.
 
Игуменът на манастира "Св. Богородица" край Кричим обаче подал сигнал за отсечените череши в РПУ-Стамболийски.

Извършен е оглед, а Районната прокуратура в Пловдив е образувала дело срещу неизвестен извършител, съобщи говорителят на държавното обвинение Атанас Илиев.

"На първо място прокуратурата трябва да установи кой е собственикът на отсечените овошки. След това трябва да се докаже и дали договорът между двете страни е разтрогнат по законен ред, както и съществуващите договорки от двете страни", обясни Илиев.
 
Ако овошките са засадени от митрополията, то в случая арендаторът ги е отстранил незаконно. Ако пък се докаже, че са засадени от него, вече стои въпросът дали в клаузите на договора се казва, че всички подобрения на имота остават за наемателя.

По думите на Атанас Илиев, предстоят разпити, както на представители на Пловдивската митрополия, така и на наемателя Кичуков.