Очакваше се днес социалните партньори да обсъдят промените в Кодекса за социално осигуряване, а по-късно те да бъдат гласувани на заседание на правителството. С отлагането на тристранния съвет се отлага и гледането на проекта в Министерския съвет.

Като причина за отлагането се посочва нуждата от още работа по финализирането на текстовете по проектозакона, предаде БНР.

И.д. президентът на КНСБ Пламен Димитров и финансовият експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова заявиха, че късно снощи по телефоните са разбрали за отлагането.  
Представители на синдикатите все пак отидоха в Министерския съвет да проверят дали ще има заседание, тъй като нямали официално писмо

По-късно те, заедно с представители на професионалните пенсионни фондове влязоха на среща с премиера.

Работодателските организации са изпратили писмо до финансовия министър Симеон Дянков, в което искат допълнителна информация за промените, свързани с професионалните пенсионни фондове, обясниха по-късно от Българската стопанска камара причината за отложеното заседание. Дянков обещал да подготви информацията и да я представи в петък от 15 ч. в Министерството на финансите. Тогава ще има заседание на Комисията по бюджетна политика към тристранния съвет.

Сред промените, които трябваше той да разгледа днес, са плавно увеличаване на стажа за пенсия на всички работещи от 2015 година.
Проектът предвижда създаване на солидарен фонд за ранно пенсиониране от 1 януари догодина, в който ще се прехвърлят натрупаните в професионалните фондове вноски на работещите при първа и втора категория на труд и от който ще се изплащат пенсиите им.
С тази мярка не са съгласни работодателите. Те гласуваха против и на вчерашното заседание на Надзорния съвет на НОИ, който все пак одобри проекта за промени в КСО.

По-късно вчера представители на частните пенсионни дружества, които в момента управляват професионалните фондове, се срещнаха с премиера Бойко Борисов, за да му предложат друго решение за изплащане на пенсиите на категорийните работници от 2011 г. След срещата те не скриха оптимизма си, че премиерът днес ще преразгледа решението за "национализация" на личните партиди на осигурените в частни фондове. 

Последна актуализация в 11.40 ч.