Това съобщиха на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева, цитирани от БТА.
Възрастта ще нараства до достигане на 55 г. за жените и 58 г. за мъжете при първа категория и 60 г. за жените и 62 г. за мъжете при втора категория.

От 2015 г. започва да нараства необходимият осигурителен стаж за пенсиониране  в общата категория труд - с по 4 месеца на година, до 2024 г., до достигане на 37 г. за жените и 40 г. за мъжете.

От 2024 г. започва да расте възрастта за пенсиониране в трета категория - с по 6 месеца на година. Крайната цел е 63 години за жените и 65 за мъжете.

Младенов и Митрева представиха окончателните предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, които ще бъдат разгледани утре на Надзорен съвет на НОИ, в сряда - на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това в Министерския съвет.

От 1 януари 2011 г. осигурителните вноски на работещите при тези категории ще отиват по сметката на новосъздаден фонд към НОИ "Ранно пенсиониране" - 12% за първа категория и 7% за втора категория труд.

От промените в Кодекса за социално осигуряване се очаква до 2017 г. дефицитът в НОИ във фонд "Пенсии" да бъде нула, заяви Младенов.

Младенов и Митрева обясниха, че само в България ранното пенсиониране е в професионални фондове. Не искаме да се гаврят с труда на хората, работещи при тежки условия - да получат 50 лв. пенсия за труда си, коментира Младенов.

Ако от 1 януари догодина професионалните фондове плащат основна пенсия при пълни 120 вноски и при средна годишна доходност 5,6%, пенсията на един човек от първа категория за срок 11 години би била 53 лева, а при 8-годишен срок - 72 лева, посочи Младенов. Той даде за сравнение пенсията, която се плаща от ДОО, която е 465 лева.
За работещите при втора категория, имащи пълни вноски, пенсията от професионалните фондове би била 113 лева, а от ДОО - 314 лева. Дори и хората да са се осигурявали на максималния осигурителен доход, биха получили 194 лева за 11 години, уточни Младенов. Работещите при първа и втора категория труд в момента са 102 241 души.

Според Митрева е правилно е да се засили участието на хората родени след 1960 г., които участват в универсалните пенсионни фондове и да се увеличава постепенно вноската в тях, защото те ще изплащат пожизнена пенсия заедно с пенсията от солидарния стълб. Според Митрева броят на тези българи вече е над 1,7 млн. и след 10–12 г. всички работещи трябва да са се включили в тези фондове.

Заради злоупотреби се увеличава от 12 на 18 месеца периодът, от който се изчислява обезщетението за майчинство и безработица, стана ясно оше на пресконференцията.