Това ще стане с изменение между първо и второ четене в бюджета за Държавното обществено осигуряване, съобщи в парламента пред журналисти зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Новината бе предизвестена вчера.

По-късно в кулоарите на парламента вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че с увеличаването на възрастта за пенсиониране може да се намерят пари и за повишаване на пенсиите до 200 лв., а не само на минималните.

Графикът от 2021 г. за вдигане на пенсионната възраст ще бъде изместен до началото на 2015 г., т.е. следващото ново увеличение на възрастта за пенсиониране ще бъде от началото на 2015 г. – с четири месеца, съобщи още зам.-министърът.
Предложението е на Министерство на финансите, но се разбра, че ще бъде внесено от депутати от ГЕРБ, за да се избегне обсъждане в Тристранния съвет.

В момента жените се пенсионират на 60 г., а мъжете - на 63 г. и едва от 2021-а годините за пенсиониране трябваше постепенно да се увеличават, докато жените стигнат 63 г., а мъжете - 65 г. От догодина бе заложено увеличаване само на осигурителния стаж с 4 месеца на година.

"Ние имаме много ниска осигурителна вноска – една от най-ниските в Европа, имаме много лоша демографска картина, дефицитът в ДОО е над 4,5 млрд. лв. – това, което републиканският бюджет финансира", изтъкна зам.-министърът. Той обаче уточни, не се предвижда увеличаване на максималния осигурителен доход.

Промяната с увеличаване на възрастта за пенсиониране от януари ще засегне около 15 хиляди души, показват разчетите на ведомството на Дянков.
"Ефективно увеличението с една година от следващата година би засегнало само около 15-20% от пенсионеритее, които би трябвало да се пенсионират. Т.е. много хора след пенсионна възраст отиват на работа, въпреки че са навършили и отминали възрастта за пенсиониране, но не са реализирали правата си. В този смисъл – това увеличение доста хора не ги засяга", коментира Горанов.

По думите му, с вдигане на възрастта за пенсиониране, няма да се спестят разходи в бюджета на Държавното обществено осигуряване, защото целият ефект щял да отиде за вдигане на минималната пенсия от 136 лв. на 145 лв., което ще струва около 6 милиона лева на месец.

Според разчетите на МФ от увеличението на пенсионната възраст ще бъдат спестени около 30 млн. лв. годишно, а се очакват около 21 млн. лв. приходи.

Европепутатът Жозеф Дол определи пенсионната реформа в България като положителна стъпка напред, съобщи междувременно пресслужбата на ЕНП в Европарламента, предаде БТА.

Опозицията
„Нека да бъдем достатъчно честни – българите не получават толкова дълго време пенсия, колкото получават хората от страните-членки на ЕС, защото живеем с няколко години по-малко от тях. Над 5 години са за жените, над 7 години са за мъжете, според официални данни на Евростат", коментира депутатът от БСП Емилия Масларова.
Никакви икономии не са това – това е просто извиване на ръце, показване на мускули и сриване на доверието в пенсионната система, смята тя.

Синдикатите
Синдикатите са готови на протестни действия заради намеренията на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране от догодина и да премахне класовете.
"Нагласите са, както и колегите от КНСБ, да излезем на улицата, защото управляващите от дума не разбират. Преядоха с власт и си мислят, че както Сталин – могат да решават всички въпроси", възмути се икономическият експерт от КТ "Подкрепа" Мика Зайкова пред "Фокус".
По думите й от финансовото министерство не са обсъдили тези предложения със синдикатите и ще използват предложението за увеличаване на възрастта да бъде внесено от отделен народен представител през бюджета.
"Току-що пуснахме писмо до госпожа Цачева малко възмутено, защото независимо кой го вкарва, трябва да мине през тристранния съвет. Освен това такава важна норма – промяна на пенсионна система, не може да се вкарва през бюджета, това е нахалство", каза тя.