Първоначално, от общо 202 гласували депутати, 104 бяха "за", 66 - "против", а 32 се въздържаха.

Георги Кадиев обаче предложи прегласуване, като каза, че не всички от ДПС и "Атака" успели да гласуват. От ДПС вота си дадоха само 21 от общо 30 души, а от "Атака" само петима от общо 11. Така той намекна, че по този начин нужният кворум се намалява и изборът на Кунева става по-лесен.

При второто гласуване от общо 203-ма 106 бяха "за", против - 66, а 31 "въздържал се". Двама депутати от ПФ - Славчо Атанасов и Атанас Стоянов, обаче обявиха, че електронната система не е отчела правилно гласа им и поискаха той да се приеме за "въздържал се", както и при първото гласуване.

Така "за" Кунева гласуваха 80 депутати от ГЕРБ, 13 от РБ, 8 от БДЦ и трима независими. Против бяха 35 от БСП, 21 от ДПС, 2 от ПФ, 1 от РБ и двама независими - Георги Кадиев и Велизар Енчев. Въздържаха се 6-има от РБ, 13 от ПФ, трима от БДЦ и 9 от АБВ (които също отказаха да подкрепят Кунева).

За да бъде избран нов министър не се изисква мнозинство от 121 депутати, а повече от половината участвали в гласуването. Важно е само колко народни представители ще се регистрират в началото на заседанието - трябва да са поне 121, за да се проведе то. Това изискване беше изпълнено. 

Самият Бойко Борисов не присъства в пленарната зала, защото е на работно посещение в Лондон. 

От ДБС предложиха гласуването да се отложи заради отсъствието му, но идеята бе отхвърлена.

Затова номинацията на Кунева бе представена от вицепремиера Томислав Дончев.

Мнозинството не прие и предложението на БСП дебатът и гласуването да бъдат предавани пряко по БНТ и БНР.

По-рано днес лидерът на АБВ Георги Първанов дори предложи кандидатурата на Кунева да бъде оттеглена, за да бъде намерен по-подходящ човек за този толкова важен пост.

Дебатите: Между homo novus и Гери-Никол  

По време на обсъждането Валери Жаблянов от БСП заяви:

"Острото негодувание на цялото общество дойде от проекта на учебни програми. Това беше причината обществото да настръхне, да се изплаши. Това беше причината да се търси панически ход за спасяване на репутацията. Това е причината, поради която министър-председателят отсъства. Тук не става въпрос за смяна на министър, а за смяна на закони и на политиката. Затова трябваше той да е тук".

Четин Казак от ДПС каза, че са опозиция срещу безпринципното мнозинство на основата "орел, рак, щука".

"В него се даде възможност на политически партии и на политически коалицийки с минимално влияние в обществото да консумират огромен властови ресурс. Защото това правителство не даде никакви ясни гаранции, че ще продължи да работи върху така необходимите реформи в ключови сектори", добави той.

Според бившия лидер на ДПС Лютви Местан пък няма никакво съмнение, че ако предложението на премиера бъде бламирано, то изходът от парламентарната и правителствена криза, които ще последват, са предсрочни избори.

Не допускам да таите илюзия, че е възможно да се отключи процедура за предложение от Бойко Борисов за друг образователен министър. Такова нещо в нормална европейска демокрация не съществува. С гласовете си „против” и „въздържал се”, днес вие ще бламирате не Меглена Кунева, а самия премиер. Повторно негово предложение ще е предложение на вече бламиран министър-председател”, добави вече независимият Местан и подчерта, че заедно с останалите напуснали ДПС няма да участват в гласуването.

Проф. Станислав Станилов от "Атака" пък заяви, че биографията на Кунева е като на дяланите камъни - влиза навсякъде. Според него, ако тя бъде избрана за министър на отбраната, веднага ще се съгласи и ще напише стратегия.

"Защото тя е такава, новата личност, на латински - homo novus, на руски - высточка, тя е човекът, който е съгласен да няма българска нация, да няма унгарска нация, да има Европейски съюз, мултикултурализъм, който не работи". 


Независимият Георги Кадиев пък каза, че е унизително министър на образованието да бъде приет по милост, защото реално повечето партии в НС не я подкрепят. По думите, ако идеята е да се избере красива и скандална жена за поста, то тогава тази работа би свършила и Гери-Никол (скандална певица - б.р.). 
Той заяви, че липсата на половината депутати от ДПС, което ще помогне за избора на Кунева, може да се тълкува като сделка с ГЕРБ.

Кунева бе защитена от ГЕРБ и РБ.  Бойка Маринска от Реформаторите заяви, че , за решаване на проблемите в образованието трябва нестихваща енергия те да бъдат разяснявани.

"Необходима е политическа воля. И аз нямам никакви съмнения, че г-жа Кунева притежава тези качества, и затова предлагам решително да я подкрепим
" призова депутатката.

Борислав Великов от РБ допълни, че познава Кунева като прекрасен администратор.

Стефан Кенов от БДЦ пък заяви, че ще дадат своя кредит на доверие заради това, че вицепремиер ще поеме ресора "Образование", и за да съхранят стабилността в държавата.

Самата Меглена Кунева беше в залата и изслуша дебата.