50% от храната в Европа се разхищава
Поне 50% от здравословната и годна за употреба храна се разхищава от домакинства, супермаркети, ресторанти и вериги за доставки всяка година, докато 79 млн. европейци живеят под линията на бедността, а 16 милиона зависят от хранителни помощи.
Тъй като храната се разхищава във всички фази - от производители, преработватели, търговци на дребно, доставчици и крайни консуматори, депутатите призоваха за цялостна координирана стратегия, която да комбинира мерки на национално и ЕС ниво, за да се подобри ефикасността на веригите за доставки и консумация, сектор по сектор.
Ако не се предприемат спешни мерки, разхищенията ще нараснат с 40% до 2020 г., според изследване на Европейската комисия.
Очакваме убедителна стратегия, която да насочи всичките 27 държави членки към систематични усилия за справяне с проблема, заяви докладчикът Салваторе Карона в дебат преди вота в ЕП.
За да се намали в значителна степен разхищаването до 2025 г., се предвиждат осведомителни кампании. Държавите трябва да предвидят учебни курсове за съхранението, приготвянето и изхвърлянето на храни.
Депутатите призоваха 2014 г. да бъде обявена за "Европейска година срещу разхищаването на храна". За да избегне ситуации, в които търговците предлагат храни преди изтичането на датите на годност, увеличавайки по този начин възможността за разхищения, според резолюцията може да се въведе етикетиране, което да показва и датата, до която определена храна може да бъде предлагана за продажба.
Според документа обаче Комисията и държавите първо трябва да информират гражданите за разликите в използваните в момента означения, като "най-добро преди", по отношение на качествата на храната и "да се консумира преди", по отношение на нейната безопасност.
За да могат потребителите да купуват количествата, които са им необходими, храните трябва да се предлагат в различни размери опаковки, така направени, че да я защитават най-добре.
Храни с близки до изтичане срокове на годност и повредени хранителни продукти трябва да бъдат предлагани на намалени цени, за да бъдат достъпни за нуждаещите се.
Правилата за обществени поръчки трябва да бъдат изменени, така че да позволяват, където е възможно, договорите да бъдат сключвани с компании, които използват местни продукти и раздават остатъците от храната на бедни хора или хранителни банки безплатно, вместо да ги изхвърлят.
Според резолюцията трябва да се преосмислят мерките за разпределяне на храни на граждани в неравностойно положение, както и програмите, насочени към насърчаване на консумацията на мляко и плодове в училищата.
Депутатите приветстваха практиките на отделни държави да се събират непродадени храни, които да се предлагат на нуждаещи се и призоваха да се включат и търговците на дребно.